Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forgrep seg på 18 pasienter

Legen (52) ble dømt for overgrep mot 18 kvinner. Når han slipper ut kan han starte på nytt, selv om domstolen tok autorisasjonen.

FIKK STOPPET HAM: «Miriam» kom til legen med en halsbetennelse, men legen ville heller undersøke bena og trusekanten hennes for åreknuter. Foto: ARTHUR HALSEID
FIKK STOPPET HAM: «Miriam» kom til legen med en halsbetennelse, men legen ville heller undersøke bena og trusekanten hennes for åreknuter. Foto: ARTHUR HALSEID Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I februar ble en 52 år gamle legen dømt til halvannet års fengsel for å ha forgrepet seg på over ti kvinnelige pasienter ved Norsk medisinsk senter i Haugesund. Den yngste var tidlig i tenårene.

En av kvinnen, som Dagbladet har valgt å kalle «Miriam», hadde fått symptomer på halsbetennelse. I stedet for å sjekke halsen hennes, var legen mer interessert i å sjekke om hun hadde åreknuter. Han ba henne først om å ta seg på overkroppen, deretter ville han sjekke beina hennes.

- Jeg trakk ned buksen min med trusa fortsatt på. Han tok nedover lårene mine, og jeg tenkte «Hallo, hva er det du holder på med?» Så skulle han se rundt trusekanten for å se om jeg hadde noen sprukne blodkar der. Men jeg sa at det hadde jeg ikke, og fikk dyttet han vekk, sier «Miriam» til Dagbladet.

Mange av kvinnene kom til legevakta ved Norsk medisinsk senter med symptomer på forkjølelse, ryggplager, urinveisinfeksjon eller smerter i foten.

Til tross for at ingen av symptomene krevde det, utførte legen gynekologiske undersøkelser, førte fingre inn i endetarmsåpningen eller befølte brystene deres.

Vond tommel En annet offer, som heller ikke ønsker navnet sitt på trykk, «Hege», kom med en vond tommel og ba om røntgen. I stedet kommanderte den 52-årige legen henne opp på en undersøkelsebenk. Mens hun lå på ryggen åpnet han blusen hennes og klemte på brystene hennes.

- Jeg har store problemer med denne saken og overgrepene ennå, sier «Hege» til Dagbladet.

Hun er ikke alene om å leve med ettervirkninger. Ifølge dommen går flere av ofrene går til psykolog for å snakke om problemene.

Noen sover dårlig om natta, trekker seg vekk fra sosiale sammenhenger og sliter med skamfølelse. Andre sliter i møter med helsepersonell.

Overgrepslegen er født i Eritrea, men har slovakisk statsborgerskap. Han tok sin utdannelse og praktiserte innledningsvis som lege i Slovakia.

Kan slå til igjen I desember 2009 startet han å jobbe på det private legesenteret Norsk medisinsk senter utenfor Haugesund. Tre måneder etter ansettelsen startet overgrepene.

Mannen ble i februar fradømt retten til å være lege i Norge, men så lenge han har sin opprinnelige autorisasjon fra et annet land, kan han ved hjelp av denne søke seg videre til andre land og praktisere som lege der. Det finnes heller ingen felles registre for reaksjoner mot leger i Europa.

Dette overrasker ofrene i saken som Dagbladet har snakket med.

- Herregud, hvorfor kan denne mannen jobbe som lege igjen? Dersom han kan reise videre i Europa og jobbe, så må noen ta ansvar for å stoppe ham, sier «Hege».

- Leger som kommer til Norge bør i det minste forelegge en politiattest. Slik unngår vi kanskje leger som klemmer på brystene når man har vondt i en tommel, sier «Hege». oppgitt.

- Troverdig forklaring  «Miriam» sendte en skriftlig klage til legesenteret kort tid etter konsultasjonen i juni. Hun fikk aldri svar.

Det var imidlertid ikke den første klagen legesenteret hadde mottatt. «Annette» var den første av kvinnene som legen forgrep seg på.

Hun kom til legen for å få en henvisning for en allerede påvist tilstand. Legen endte imidlertid opp med å beføle brystene hennes, til tross for at hun ba ham om å la det være.

«Annette» sendte en skriftlig klage til legesenteret dagen etter konsultasjonen. Heller ikke hun fikk noe svar.

- Saken ble tatt opp internt hos oss. Legen redegjorde for dette, og hadde en troverdig forklaring på saken. Vi besvarte ikke brevet hun sendte oss på grunn av mitt fravær, sier daglig leder ved Norsk Medisinsk Senter, Svein Madsen, til Dagbladet.

Først i september ble legen pågrepet. Han hadde da begått ytterligere 17 overgrep i mellomtida.

Sivilrettslig På tross av at legekontoret aldri besvarte henvendelsene fra kvinnene, mener Madsen legesenteret ikke har opptrådt klanderverdig.

- Vi har fulgt vårt regelverk i denne situasjonen. Det har jeg også belyst i retten, sier Madsen.

Legen ble ansatt på bakgrunn av hans tidligere ansettelsesforhold i Norge. Ifølge hans advokat Arvid Sjødin dreide det som om kortere vikariat. Han skal ikke ha fått noen klager ved andre arbeidssteder i Norge.

- Dette er første gangen noe slikt har skjedd hos oss, og vi håper for fremtiden at det vil bli etablert et statlig organ som kan bidra til å kvalitetssikre bakgrunnen til helsepersonell på kryss av landegrensene, sier Madsen. Han ønsker ikke å kommentere det faktum at de ansatte en gynekolog til å praktisere akuttmedisin.

«Annette» sier hun ikke lenger har noen tiltro til det norske helsevesenet som følge av overgrepet hun ble utsatt for.

- Jeg har ikke oppsøkt lege alene i ettertid. Ofte lar jeg være å gå til legen når jeg er syk, sier hun.

Klandrer systemet Overgrepslegen ble opprinnelig utdannet i det gamle Øst-Europa, og hadde gynekologi som hovedfelt. Det gikk galt.

- Plutselig ble han satt til å jobbe akuttmedisin, sier hans advokat Arvid Sjødin, som mener systemet bør klandres i dette tilfellet.

Den 52 år gamle legen er opprinnelig fra Eritrea. Han har imidlertid slovakisk statsborgerskap, og tok utdannelsen sin og praktiserte i det tidligere Tsjekkoslovakia.

Han spesialiserte seg i gynekologi, og arbeidet med dette fram til 1998. Fra 1998 -2001 jobbet han som gynekolog i Saudi-Arabia. Legen kom til Norge i 2001, og jobbet som hjelpepleier og sykepleier fram til 2005.

- Kulturkollisjon - Han hevdet i retten at han sto overfor en voldsom kulturkollisjon. Han hadde ikke vært i praksis på mange år. Men siden han fikk autorisasjon i et land som seinere ble et EU-land, så kunne han jobbe her, sier Sjødin.

Sjødin sier legen var vant til et helt annet system, da han praktiserte legeyrket slik det ble gjort i det gamle Øst-Europa.

- Der sto legen i sentrum og hadde nok en langt mer kommanderende tilnærming til pasienten. Han jobbet også som gynekolog og hadde liten allmenkunnskap. Plutselig ble han satt til å jobbe med akuttmedisin. Det man kan stille spørsmål om, er om dette er et trygt nok system når selv de som får autorisasjon blir overrasket over at de får det, sier Sjødin.

Den dømte legen valgte likevel å ikke anke saken.

- Han ønsket ikke å anke, fordi han ikke hadde noen tiltro til at han kunne få en rettferdig rettssak. Men jeg er ikke sikker på om dommen hadde blitt stående om den ble anket, sier Sjødin.

OVERGREP:  Legen jobbet som fastlege ved Nors Medisinsk senter i Haugesund fra desember 2009 til september 2010. Foto: ARTHUR HALSEID
OVERGREP: Legen jobbet som fastlege ved Nors Medisinsk senter i Haugesund fra desember 2009 til september 2010. Foto: ARTHUR HALSEID Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media