Forgrep seg på tolvårig jente. Saken ble liggende hos politiet i over et år

To menn fikk strafferabatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To menn på 22 og 35 år fikk en strafferabatt på ett år etter å ha forgrepet seg på en tolv år gammel jente fordi politiet lot saken ligge urørt i 14 måneder.

Jenta fikk kontakt med mennene over nettet, og det er på det rene at det ble begått seksuelle handlinger da de ved to atskilte anledninger møttes fysisk. Den eldste av dem tilsto handlingene, mens den andre nektet straffskyld.

AKTOR: Statsadvokat Andreas Schei representerte påtalemakten under rettssaken. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
AKTOR: Statsadvokat Andreas Schei representerte påtalemakten under rettssaken. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Begge er i Asker og Bærum tingrett funnet skyldig i seksuelle overgrep mot tolvåringen, ifølge Budstikka. Men retten fastslo til at den lange tiden det gikk fra politiet mottok jentas anmeldelse, til saken ble etterforsket og tiltale tatt ut, måtte gi hver av dem ett år i strafferabatt.

Ett års rabatt

«Fra oktober 2014 til desember 2015 lå sakene i bero hos politiet i påvente av nærmere undersøkelser av foretatte databeslag», skriver retten i dommen. Til sammen gikk det nesten to år fra saken ble anmeldt, til den kom opp for retten.

35-åringen begikk de groveste overgrepene mot henne, og ble dømt til to år og to måneders fengsel. Det straffbare forholdet til 22-åringen varte kortere og var mindre alvorlig. Han ble dømt til to års fengsel.

Retten tok utgangspunkt i at fire års fengsel ville være passende for dem begge.

Brudd på menneskerettighetene

Tingretten konkluderer med at det «foreligger brudd overfor dem begge» på menneskerettighetenes bestemmelse om retten til å få en straffesak behandlet innen rimelig tid. «Den lange saksbehandlingstiden må gi seg utslag i straffen», konkluderer retten.

Aktor i saken var enig, og la ned straffepåstander på det nivået retten har lagt seg på. Begge tiltalte varsler at de vil anke dommen til Borgarting lagmannsrett.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer