Konsertklar: KS-leder Per Kristian Sundnes gleder seg til Stones-konsert mandag. Skal han rekke den kan ikke forhandlingene gå for langt på overtid mandag. Hans kanskje argeste motstander,  Unios Ragnhild Lied (t.h.), skal etter det Dagbladet kjenner til ikke på Stones-konserten. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Konsertklar: KS-leder Per Kristian Sundnes gleder seg til Stones-konsert mandag. Skal han rekke den kan ikke forhandlingene gå for langt på overtid mandag. Hans kanskje argeste motstander, Unios Ragnhild Lied (t.h.), skal etter det Dagbladet kjenner til ikke på Stones-konserten. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Forhandler for å rekke Stones-konserten

Stones-fan og forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes, må avklare lønnsoppgjøret innen mandag ettermiddag om han skal få med seg heltenes konsert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Egentlig er meklingsfristen i offentlig sektor ved midnatt natt til mandag, men mange forventer at meklingen vil gå langt på overtid mandag. Blir de ikke enige vil drøyt 30 000 offentlig ansatte kunne bli tatt ut i streik.

Per Kristian Sundnes er forhandlingsleder for KS og leder forhandlingene på vegne av alle landets kommuner, bortsett fra Oslo. Han har en annen frist å forholde seg til enn de andre rundt bordet.
Dagbladet vet at Sundnes har billetter til Rolling Stones - konserten mandag kveld og skal han rekke den må det komme en eller annen avklaring innen mandag i 18-tiden.
Kanskje setter han på låta «You can´t allways get what you want» for å få partene til å nærme seg hverandre?

- Ja dette er den store spøken i forhandlingsrommet. Nå har vi et ekstra tak på ham, sier en kilde i en av arbeidstakerorganisasjonene til Dagbladet.

Sundnes besvarte ikke Dagbladets henvendelse i går.

Skoleferie-krangel Kommer de ikke til enighet i kommuneoppgjøret vil det bety at 16 990 arbeidstakere i norske kommuner vil gå ut i streik. I tillegg til penger er den såkalte arbeidstidsavtalen for norske lærere den harde nøtta å knekke for forhandlerne i år.
KS ønsker mer fleksibilitet fra lærernes side slik at de for eksempel kan gå på kurs og ta videreutdanning i skoleferien. Kravet har blitt blankt avvist tidligere:
- Arbeidstidsordningen er ikke til salgs for penger, sa Unio-leder Ragnhild Lied til Dagbladet da forhandlingene startet opp.
Dagbladet får imidlertid opplyst fra kilder at det nå kan komme endringer i denne avtalen.

Snur Lønnsoppgjøret i offentlig sektor består av mange parallelle forhandlinger. På arbeidsgiversiden forhandler staten, KS og Oslo kommune hver for seg.
Tidligere har det vært tradisjon for at forhandlingene i staten gjøres unna først og at oppgjøret der setter en slags ramme for resten. Dagbladet får opplyst at dette kan bli annerledes i år. I så fall godt nytt for Per Kristian Sundnes sin mulighet til å rekke Stones-konserten.

Streikeklare Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede (Unio) varslet onsdag at den i første omgang vil ta ut 6.300 arbeidstakere i ti fylkeskommuner og elleve kommuner, fra Alta i nord til Fredrikstad i sør.
Dersom meklingen ikke fører fram, vil streiken blant annet ramme sykehjem, hjemmesykepleie, videregående skoler, grunnskoler og barnehager.
- Vi arbeider intenst for å finne en løsning gjennom meklingen, men om nødvendig er vi klare til å streike, sier forhandlingsleder i Unio kommune, Ragnhild Lied.
Hun forsikrer at det er tatt hensyn til liv og helse under uttaket og påpeker at det er opp til kommunene og fylkeskommunene å ta stilling til hvilke institusjoner som eventuelt må stenges.
LO varsler streik i departementer, Nav-kontorer i de store byene, skatteetaten og blant fengselsbetjenter.