Forhandler fremdeles om sørkoreanske gisler

Taliban ønsker en fredelig løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fremdeles håp om at sørkoreanerne som holdes som gisler i Afghanistan, blir frigitt. Forhandlingene fortsatte selv om fristen Taliban hadde satt nok en gang gikk ut.

Både den afghanske regjeringen og islamistbevegelsen Taliban håper å finne en fredelig løsning for de 23 sørkoreanske gislene som holdes av islamistene.

En lokal guvernør sa tirsdag at det ikke vil bli brukt makt for å få satt gislene fri.

- Vi håper dette spørsmålet blir løst i dag gjennom samtaler. Militære midler vil ikke bli brukt, sa guvernør Mirajudd Pathan til nyhetsbyrået Reuters tirsdag.

Taliban har truet med å drepe de 18 kvinnelige og fem mannlige sørkoreanske kristne misjonærene hvis ikke Sør-Korea trekker sine styrker ut. De har også krevd å få løslatt 30 Taliban-soldater fra afghanske fengsler. Sør-Korea hadde på forhånd besluttet å trekke ut sine soldater ved utgangen av året.
- Kritisk fase
En talsmann for Taliban sier at forhandlingene er inne i en kritisk fase.

- Forhandlingene fortsetter. Akkurat nå er de inne i en veldig kritisk fase, sier Yousuf Ahmadi til AFP tirsdag.

Tidsfristen Taliban hadde satt for å få kravene sine innfridd gikk ut tirsdag ettermiddag, men forhandlingene fortsatte. Fristen er blitt utsatt en rekke ganger tidligere.

- Vi har gitt delegasjonen fra afghanske myndigheter en liste med navn på åtte Taliban-fanger som løslates i bytte mot at vi frigir åtte gisler, sier en Taliban-leder som kaller seg Abdullah.

- Så snart disse mennene er løslatt, sender vi navn på flere Taliban-medlemmer, hvorpå vi vil frigi et tilsvarende antall gisler, la han til.
Britisk besøk
Storbritannias utenriksminister David Miliband kom tirsdag på sitt første besøk til Afghanistan.

Miliband sa i en uttalelse at han har reist til Afghanistan for å understreke Storbritannias vilje til å hjelpe landet gjennom perioden etter Taliban og øke landets sikkerhet.

- Jeg er her for å forklare hva vi kan gjøre og hva vi ikke kan gjøre, sa han. Storbritannia har vel 7.000 soldater i Afghanistan, og statsminister Gordon Brown har avvist krav om tilbaketrekking på grunn av voksende britiske tap.
Økt sivil støtte
FNs sjef i Afghanistan ba under et besøk i Berlin om mer støtte til FNs operasjoner i landet. Landene som deltar i Afghanistans oppbygging må holde fast ved sine mål, sa FNs Tom Koenig etter samtaler med forbundskansler Angela Merkel tirsdag.

Han ba om «robuste» bidrag til demokratiseringsprosessen i Afghanistan, inkludert de nødvendige militære tiltak, og understreket at trusselen fra Taliban fortsatt er reell.

Mandag ble mellom 30 og 40 Taliban-soldater drept i kamper med afghanske og amerikanskledede styrker, opplyste de USA-ledede styrkene tirsdag. Dermed er antall drepte Taliban-soldater de siste tre dagene over 100.


Kongen begravet


Afghanistans siste konge, Mohammed Zahir Shah, ble begravet tirsdag. Utenlandske diplomater, landets folkevalgte og kongens familie var blant de frammøtte som tok avskjed.

Kong Zahir Shah døde mandag, 92 år gammel. Han regjerte Afghanistan i 40 år fram til 1973, da han ble avsatt i et palasskupp.

Gravferden skjedde under strenge sikkerhetstiltak. Politistyrker hadde inntatt fjerntliggende høyder som kunne være steder hvorfra gravfølget kunne rammes med raketter. Men gravferden forløp rolig.

(NTB)

TATT SOM GISLER: 23 sørkoreanere.