SMILETS LAND:  Deler av Bangkok sentrum ligner søndag på en slagmark - her foran Demokratimonumentet. FOTO: EPA/SCANPIX.
SMILETS LAND: Deler av Bangkok sentrum ligner søndag på en slagmark - her foran Demokratimonumentet. FOTO: EPA/SCANPIX.Vis mer

Forhandler i Bangkok etter 19 døde

Over 800 skadde - verste i Thailand på 18 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Minst 19 personer er drept i de hardeste sammenstøtene i Bangkok på 18 år. Demonstrantene og regjeringen har nå satt seg til forhandlingsbordet.

«14 av de drepte er sivile, mens fem er soldater, opplyser sykehuskilder.»

En av de drepte var en japansk fotograf i nyhetsbyrået Reuters, 43 år gamle Hiro Muramoto.

Til nå er 825 sårede personer registrert i sammenstøtene som brøt ut etter flere uker med demonstrasjoner fra den opposisjonen, de såkalte rødskjortene.

Talsmann for regjeringen, Panitan Wattanayagorn, sier at det nå er startet en gransking av voldshandlingene, og at samtaler er i gang for å få en løsning på den politiske konflikten.

- Statsministerens sekretær arbeider sammen med demonstrantlederne for å løse situasjonen og ønsker at demonstrantene blir værende, sier Panitan.

USA ber om ro

Opptøyene brøt ut da sikkerhetsstyrkene lørdag forsøkte å rydde et av de to stedene i Bangkok opposisjonen hadde samlet seg. Det ble avfyrt tåregassgranater og skutt i luften, og de rødkledde demonstrantene svarte med å kaste stein.

Begge sider beskylder hverandre for å ha skutt med skarp ammunisjon. Senere lørdag trakk soldatene seg tilbake, og hæren tilbød rødskjortene våpenhvile.

Urolighetene er de alvorligste siden 1992, og USA ba søndag partene om å løse konflikten på fredelig vis.

- Vi ønsker å uttrykke vår støtte til den thailandske nasjon og folket i denne vanskelige perioden, sier talsmann Philip Crowley i det amerikanske utenriksdepartementet.

Sprer seg nordover

Rødskjortene er tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som nå er i eksil etter at han ble styrtet i et militærkupp i september 2006.

Rødskjortene henter sine støttespillere på landsbygda og blant de fattige i byene. De krever at statsminister Abhisit Vejjajiva oppløser nasjonalforsamlingen og skriver ut nyvalg.

Abhisit har så langt nektet å gå med på dette, noe han gjentok også etter lørdagens blodige opptøyer.

Urolighetene spredde seg lørdag også til den nordlige byen Chiang Mai der flere hundre rødskjorter samlet seg utenfor bygningen der provinsmyndighetene holder til. Det er ikke meldt om verken døde eller skadde etter denne demonstrasjonen.

(NTB-AFP).