Forhandler i natt

USA og Russland tar natten til hjelp for å finne en løsning på spørsmålet om russisk deltakelse i KFOR-styrken i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har forelagt Russland enda et forslag til løsning på spørsmålet om russisk deltakelse, opplyste Pentagon-talsmann Kenneth Bacon torsdag.

Russlands forsvarsminister Igor Sergejev kan komme til å dra til Moskva for konsultasjoner etter å ha fått forslaget av forsvarsminister William Cohen.

Detaljert

Forhandlingene mellom USA og Russland går tregt, selv om Russlands utenriksminister Igor Ivanov sa at de er enige om kommando-spørsmålet når det gjelder KFOR-styrken i Kosovo og bruken av Pristina-flyplassen. Men han la til at partene fortsatt ikke var enige om et tredje viktig punkt når det gjelder utplasseringen av den russiske styrken.

Det gjenstående spørsmålet dreier seg om russernes krav om en egen sektor, noe NATO hittil blankt har avvist.

Talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, Kenneth Bacon, sa at russerne var blitt overlevert et meget detaljert forslag på dette punktet. Etter en stund kom meldingen om at det var pause i forhandlingene for at forsvarsminister Sergejev kunne dra tilbake til Moskva. Men før han rakk å dra hadde amerikanerne lagt fram et nytt forslag.

Sektor

Ifølge nyhetsbyrået Interfax insisterte president Boris Jeltsin torsdag på at Russland må ha en egen sektor i Kosovo. Jeltsin sa til forsvarsminister Igor Sergejev at han skulle kreve dette i forhandlinger med amerikanerne i Helsingfors.

- Jeg har informert Sergejev om at presidenten kategorisk går mot at Russland ikke har fått en egen sektor, sa Jeltsin.

NATO er sterkt imot at russerne skal få en egen sektor fordi alliansen frykter for en oppdeling av Kosovo.

Fremgang

Ifølge Bacon har det vært fremgang i forhandlingene i Helsingfors.

- Fra start har problemene vært innviklede, og jeg synes vi har gjort betydelig fremgang når det gjelder å løse dem. Men som vi har sagt er det ikke over før vi blir enige om en endelig avtale, og vi er ikke der ennå, sa Bacon.

Han ville ikke spekulere om forhandlerne må ta fredagen til hjelp.

(NTB)