Forhandler med flygelederne

Avinor forsøker å overtale flygelederne til å gå tilbake på jobb. Flytrafikken er lammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Alle ankomster og avganger med fly til Oslo Lufthavn, Gardermoen, Sandefjord lufthavn, Torp, Kristiansand Lufthavn, Kjevik og Fagernes lufthavn, Leirin er innstilt inntil videre, melder Avinor.

- Ingen fly tar av eller lander, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn til Dagbladet.no.

Flyene som var i lufta, fikk lov til å lande. Men luftrommet ble stengt rett etter klokka 10.30.

- De ansatte har gått ut i kollektiv sykemelding. Vi jobber med å få dem til å gå tilbake på jobb. I mellomtiden er all flytrafikk stanset, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til Dagbladet.no.

Aksjonen vil føre til kaos og lang ventetid for alle som skal reise i dag. I verste fall kommer de seg ikke avgårde.

- Vi er ikke glade for denne situasjonen. Den rammer både passasjerer og flyselskapene, sier Kobro.

Flyttes til Sola

Bakgrunnen for sykmeldingene skal være at administrasjonen i Avinor i dag informerte de ansatte om at kontrollsentralen i Røyken skal nedlegges, og flyttes til Sola.

55 flygeledere og sju fullmektiger vil måtte flytte fra Røyken til Stavanger.

Avinor har innkalt alle de berørte arbeidstaker- organisasjonene til drøftingsmøte på onsdag. Norsk Flygelederforening (NFF) har reagert sterkt på den korte fristen.

- I henhold til Hovedavtalen skal man ha sakspapirer til slike drøftingsmøter en uke før, og NFF har tilkjennegjort ovenfor Avinor at opplegget er fullstendig uakseptabelt, skriver NFF i en pressemelding.

Lite oversikt

Han råder de reisende til å ta kontakt med sine flyselskaper, for å holde seg orientert om situasjonen.

- Vi gjør det vi kan for å få åpnet luftrommet igjen. Inntil flygelederne er erstattet, vil det bli stengt. Men det er Avinor som har ansvaret for flygelederne, sier Kobro til Dagbladet.no.

Ikke varslet

Hovedredningssentralen har ikke blitt varslet om at luftrommet over Østlandet nå er stengt.

- Er det sant? Det er helt nytt for oss. Våre helikoptre forholder seg til flykontrollen som alle andre i lufta. Men hvis det er nød kommer SeaKingen vår til å fly uansett, opplyser hovedredningssentralen på Sola til Dagbladet.no.

- Vi snudde alle fly som var i lufta på vei sørover rundt klokka 10.30. Akkurat nå har jeg ikke oversikt over hvor mange fly det var snakk om. All trafikk i lufta mellom sør og Nord-Norge er nå stanset. I nord går trafikken som normalt, sier supervisor Bjørn Torshaug ved Kontrollsentral Nord i Bodø til Dagbladet.no.

Uenig i stedsvalg

Leder Rolf Skrede i Norges Flygelederforening sier aksjonen ikke er styrt av fagforeningen.

- Det ble kjent i dag klokka 10 hvor ledelsen vil plassere kommandoen i sør. Vi mener det må sees nærmere på beslutningen. Vi mener det ikke er noe å spare på slå sammen sentralene. Tvert imot mener vi det kan bli dyrere og gå ut over den daglige driften, sier Skrede til Dagbladet.no.

Han reagerer kraftig på at ledelsen har gitt fagforeningen mindre enn 48 timer på å avgi en instilling om stedsvalget.

- Dette er brudd på de fleste samarbeidsprinsipper i næringslivet. Ledelsen gjør det de kan for å få minst mulig fokus på begrunnelsen for stedsvalget, sier han til Dagbladet.no.

Samarbeidsproblemene i Avinor mellom ledelsen og de ansatte er så store at det er leid inn et eksternt kosulentfirma for å forsøke å bedre forholdene.

- Reaksjonen fra de ansatte på Røyken var langt større enn vi hadde forventet. Selv om det har vært stor grad av samarbeid underveis, ble selve instillingen kjent i dag sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til Dagbladet.no.

- Hvorfor har fagforeningen bare fått 48 timer på å uttale seg?

- Vi skal jo nå ha en prosess etter at valget ble kjent. Beslutningen tas i styremøte den 6. oktober.

- Det du kaller prosess er å gi de ansatte frist på 48 timer for en uttalelse?

- Akkurat det med 48 timers frist er ukjent for meg. Det må jeg sjekke opp.

STENGT: Flygelederne på Oslo kontrollsentral, Røyken, gikk fra jobben i dag. Bildet er tatt i en annen anledning.