Foto: AP/Ahmed Ali
Foto: AP/Ahmed AliVis mer

Forhandler med generalene

Egypts ledende liberale politiker, Mohamed ElBaradai, forhandler meg hæren om å bli Egypts statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er TV-stasjonen Al Jazeera som melder at den tidligere toppdiplomaten i FN, Mohamed ElBaradei, er i samtaler med den egyptiske hærledelsen om å overta som regjeringssjef. Nyhetsbyrået AFP siterer en militær kilde.

Samtidig har en general fra den egyptiske hæren hoppet av. Han er nå på Tahrir-plassen, og bæres på gullstol av jublende demonstranter. En avhoppet general er en dramatisk utvikling for landets militære myndigheter.

Egypt er kastet ut i en dramatisk krise etter demonstrasjonene gjennom helga og i går. Idag har opposisjonen bedt folk om å møte opp på
«En million mennesker demonstrasjonen». Det er en oppfordring om alle mann i gatene, og kravet er at hærsjefen Hussein Tantawi går av, og at Egypt får et sivilt styre.

ElBaradei var i mange år leder av FNs atomenergibyrå IAEA, som overvåker verdens atomkraftindustri, og har som oppgave å sørge for at kjernekraftindustrien ikke brukes til å produsere atomvåpen i strid med FNs regelverk. Men etter den egyptiske revolusjonen i januar og februar har han stått fram som den kanskje viktigste figuren som liberale egyptere setter sin lit til.

Ifølge kildene til AFP snakker nå ElBaradai med Egypts militære ledere om hvorvidt han har frihet til å utnevne sine egne ministre, hvis han skulle takke ja til å bli statsminister.

Egyptisk TV har nettopp meldt at hærsjef - og Egypts egentlige leder - Hussein Tantawi om kort tid skal på nasjonalt TV og tale til nasjonen. Essam Sharaf gikk av som statsminister på sønndag på grunn av de blodige kampene mellom demonstranter og hæren på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo. Minst 33 mennesker skal være drept siden fredag.