Forhandler med opprørerne

Innbyggerne i Najaf har fått et lite pusterom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er kommet i stand en skjør våpenhvile etter harde kamper i sjiamuslimenes hellige by Najaf. På den ene siden står amerikanske styrker og den nye irakiske hæren, som kjemper mot militshæren til sjialederen Moqtada al-Sadr (31).

I øyeblikket pågår samtaler mellom representanter for den irakiske regjeringen og opprørsledelsen for å komme fram til en endelig våpenhvile, melder AP.

Samtalene kom i stand etter at USA i går satte i gang et storangrep for å knekke den sjiamuslimske motstanden. Talsmenn for de amerikanske styrkene bekrefter at de har trappet ned angrepet mot al-Sadrs Mehdi-hær.

- Vi er kun tillatt å gå i strid i selvforsvar, og ikke lenger enn nødvendig for å komme unna, sier den amerikanske majoren Bob Pizzitola.

- Forhåpentlig vil samtalene gå bra, og alt vil løse seg på fredelig vis, legger han til.

Ifølge Najafs guvernør Adnan al-Zurufi deltar ingen amerikanere direkte i fredssamtalene.

Moske i jerngrep

Kampene i Najaf har så langt vart i ni dager, og flere hundre mennesker er drept. Under gårsdagens intensivering omringet amerikanske styrker gamlebyen og den hellige gravplassen Wadi al-Salam, der opprørssoldatene hadde trukket seg tilbake. Dette er stedet der grunnleggeren av den sjiamuslimske trosretningen - svigersønnen til profeten Muhammed - ligger begravet i Imam Ali-moskeen.

Til tross for våpenhvilen holdes fortsatt området i et amerikansk jerngrep, og fredagen startet med skuddvekslinger.

Såret?

I dag tidlig gikk det ut meldinger på alle de store nyhetsbyråene at opprørslederen Moqtada al-Sadr var såret av splinter under et granatangrep. Flere talsmenn for al-Sadr hevdet at militslederens skader ikke var livstruende, at han var ved bevissthet, og var blitt behandlet på et feltsykehus.

Seinere i dag tilbakeviste det irakiske innenriksdepartementet at al-Sadr var såret i kamp, men

så langt er heller ikke disse opplysningene bekreftet på annet hold.

Moqtada al-Sadr skal nå ha fått tilbud om fritt leide ut fra det beleirede området i gamlebyen.

- Moqtada vil ikke bli rørt hvis han forlater helligdommen frivillig, sa innenriksminister al-Naqib.

Demonstrasjoner

Kampene rundt sjiamuslimenes største helligdom i Najaf har vakt sterke følelser i Irak. I dag som i går strømmet irakere ut i gatene for å rope ut sin protest. Noen av demonstrantene skal ifølge NTB ha krevd at landets statsminister Iyad Allawi må gå av.

I den sør-irakiske byen Diwaniya gikk demonstrantene til angrep på kontoret til Allawis parti. I Bagdad oppfordret en talsmann for Moqtada al-Sadr folk til å marsjere mot Najaf.

HELLIG BY: En amerikansk soldat foran en plakat av opprørsleder al-Sadrs far.
SAMTALER: Representanter fra militshæren og fra den irakiske regjeringen forhandler om en løsning for den helllige byen.
DEMONSTRASJONER: I går og i dag har folk strømmet ut i gatene i irakiske byer for å protestere mot amerikanernes offensiv i Najaf.