Forhandler mens kampene raser i Groznyj

Tsjetsjenere og russiske soldater kjemper nå mann mot mann i Groznyj sentrum. Samtidig melder russiske nyhetsbyråer at tsjetsjenske kommandanter forhandler med russiske myndigheter i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke kjent hvem de tsjetsjenske kommandantene er, eller om de representerer den valgte presidenten Aslan Maskhadov.

Det er den tsjetsjenske forretningsmannen Malik Saidulajev, som av mange oppfattes som en quisling, som er de russiske medienes kilde.

Fungerende president Vladimir Putin har hittil sagt at han gjerne vil forhandle, men at det ikke er noen seriøse parter på tsjetsjensk side å forhandle med. Maskhadov er en av dem den russiske regjeringen tidligere har nektet å snakke med.

Lover seier

Soldatene tømmer magasinene mot hverandre mens de hyler skjellsord til hverandre i Groznyj sentrum, melder BBC.

Samtidig uttalte russiske generaler seg seierssikkert.

- Vi regner med at Groznyj faller en av de nærmeste dagene, og hele operasjonen i Tsjetsjenia kan være over innen månedsskiftet, sier nestsjefen for de russiske styrkene i Nord-Kaukasus, general Gennadij Trosjev.

Men opprørerne vil kjempe til siste mann, og det er trolig fortsatt 2500 av dem inne i selve Groznyj.

Tsjetsjenerne sier de har drept 300 russere bare det siste døgnet. Det er de siste døgnene russiske soldater har rykket inn i sentrum av Groznyj, og måttet slåss mann mot mann med de 2500 tsjetsjenerne som har sverget ved Koranen å kjempe til det siste.

Kuppet Dumaen

I Moskva har Vladimir Putin nærmest kuppet nasjonalforsamlingen Dumaen ved at hans parti Enhet har inngått en avtale med kommunistene, slik at den moderate kommunisten Gennadij Zeleznyov er valgt til parlamentsformann.

Det er ikke kjent om avtalen er bygd på noe felles politisk program, men opposisjonen er rasende.

Den eneste reelle utfordrer til Putin ved presidentvalget 26. mars, Jevgennij Primakov, var forespeilet jobben som parlamentsformann. Nå kan det i stedet se ut til at han utfordrer Putin. Han ble i går nominert som presidentkandidat av en politisk koalisjon som er kritisk til Putin. Det er ikke klart om han vil stille.