Forhandler om fred - klare for krig

JERUSALEM (Dagbladet): Mens topplederne forhandlet om fred i Sharm el-Sheik, forberedte ytterliggående palestinske organisasjoner seg på krig. «Ja til opprøret, nei til toppmøtet» var meldingen fra flere tusen palestinere som protesterte mot en våpenhvile i Gaza i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og pottesurt var forholdet mellom israelerne og palestinerne under toppmøtet i Sharm el-Sheik i Egypt.

Da den varme sola gikk ned var ingenting oppnådd. Etter 12 timers forhandlinger i en atmosfære av spente nerver og mistro var det ikke oppnådd enighet på noen punkter, og ingen påsto at det hadde vært framgang i forhandlingene.

Imens blusset det palestinske opprøret opp igjen på flere kanter av Vestbredden og i Gaza, med minst to dødsofre, deriblant en 13 år gammel gutt.

De alvorligste opptøyene skjedde i Betlehem, der 13 år gamle Muayyad Osama Jawarish var blant elleve sårede palestinere. Han ble seinere erklært klinisk død.

I Rafah i Gaza ble den palestinske politimannen Musbah Abu Maahtuk skutt og drept i skuddveksling med israelske soldater, som åpnet ild mot en palestinsk politipost. 38 demonstrerende palestinere ble såret.

Sammenstøt i utkanten av Ramallah endte med 15 sårede, hvorav to alvorlig.

Ansikt til ansikt

I det egyptiske feriestedet Sharm el-Sheik møttes president Yassir Arafat og statsminister Ehud Barak hverandre ansikt til ansikt, etter to uker med blodbad og utveksling av skjellsord.

Nå regnes det som framgang. Israelerne og palestinerne hadde derfor med seg lange lister med gjensidige anklager og krav.

President Bill Clinton fra USA fikk åpne møtet, og forsøkte å stanse dette i fødselen ved straks å be partene «bevege seg hinsides skyld». Clinton kjemper, som kjent, for å redde sitt bidrag til fred i Midtøsten, mens klokka går mot hans avgang. Han minnet derfor om framgangen som er oppnådd etter 1993.

- Vi skulle ikke gi opp alt for det som har skjedd de siste få ukene, sa Clinton.

Men verten ved hans side, president Hosni Mubarak fra Egypt, rettet raskt fingeren mot Israel og «den aggresjonen det palestinske folket har vært utsatt for de siste to ukene».

Frykter et mareritt

Både Mubarak og, i enda sterkere grad, kong Abdullah fra Jordan, frykter et mareritt der de palestinske opptøyene sprer seg til deres land. Palestinske flyktninger i gatene i Kairo eller Amman i kamp med politiet kan undergrave begge herskerne.

I Jordan utgjør attpåtil palestinerne trolig flertallet i folket.

FNs generalsekretær Kofi Annan, som er med til Arafats glede og Israels delvise mishag, oppsummerte første dag med pessimistens optimisme: «Rimelig bra.»

Og EUs utenrikspolitiske samordner, spanjolen Javier Solana, forsøkte seg med ironisk optimisme:

- Alle tok hverandre i hånda, sa han, og det er faktisk nytt etter disse to ukene.

Møter utover natt

Men Arafat vil ha en internasjonal granskingskommisjon, som altså skal fordele skyld mellom de to partene som skal oppnevne kommisjonen. Og han vil ha Israel til å åpne grensene til de innesperrede palestinske områdene og fjerne militære stillinger i utkanten av palestinske byer. Barak vil bare fjerne sine styrker dersom Arafat igjen arresterer løslatte Hamas-medlemmer og stanser opptøyene.

Utpå kvelden gikk de store lederne fra forhandlings- til middagsbordet. Men deres forhandlere måtte sette seg i møter utover natta.

Saeb Erekat, en langvarig medarbeider til Arafat, oppsummerte alvorlig utsiktene hvis toppmøtet mislykkes:

- Hele helvete vil bryte løs.