Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forhandler om fred i Sør-Sudan

Men kampene fortsetter.

Flere hundre tusen mennesker har flyktet til fots i Sør-Sudan etter at det brøt ut kamper mellom de to stammene dinkaer og nuere i midten av desember. Foto: NTB Scanpix / Reuters
Flere hundre tusen mennesker har flyktet til fots i Sør-Sudan etter at det brøt ut kamper mellom de to stammene dinkaer og nuere i midten av desember. Foto: NTB Scanpix / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsforhandlingene mellom de krigførende partene i Sør-Sudan er i gang, opplyser etiopiske myndigheter.

Samtalene startet fredag i Etiopias hovedstad Addis Abeba, der representanter for Sør-Sudans president Salva Kiir og hans rival, tidligere visepresident Riek Machar, møtte spesialutsendinger fra landene i regionen og den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD.

Kilder antyder imidlertid at partene, som utkjemper en bitter strid om makten i Sør-Sudan, ikke kommer til å møtes ansikt til ansikt før lørdag.

- Direkte samtaler vil starte i morgen eller dagen etter. I mellomtiden har vi separate samtaler med IGAD, sa Machars talsmann Yohanes Pouk fredag.

Kamper Samtidig fortsetter kampene. Selv om både regjeringen og Machars opprørere i prinsippet har gått med på en våpenhvile, har ingen av partene gitt klare signaler om når de vil legge ned våpnene.

Den usikre situasjonen har ført til at den amerikanske ambassaden i Sør-Sudan fredag varslet at den vil evakuere flere av sine ansatte i Juba.

- Vi vil ikke utsette våre operasjoner, men vi minimerer vår tilstedeværelse, sier ambassadør Susan Page.

På flukt Flere tusen mennesker er drept og rundt 200 000 har flyktet fra hjemmene sine etter at maktkampen mellom Kiir og Machar utviklet seg til en voldsom strid langs etniske skillelinjer.

Presidenten tilhører dinkastammen, mens Machar er leder for nuerne, og mange frykter at konflikten vil utvikle seg til en fullskala borgerkrig mellom Sør-Sudans to største stammer.

(NTB)