Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forhandler om fred i Ukraina

EU-topper og partene samlet i Kiev i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukrainas president, Viktor Janukovitsj møter i natt flere opposisjonsledere, folkevalgte og utenriksministrene, Radoslaw Sikorski fra Polen, Frank-Walter Steinmeier fra Tyskland og Laurent Fabius fra Frankrike. Ifølge BBC er også Russlands ambassadør i Ukraina, Mikhail Zurabov, kommet for å delta i samtalene.

Etter det blodigste døgnet siden protestene startet i november er presset enormt for å finne en løsning. Minst 60 demonstranter er ifølge opposisjonskilder drept i Kiev. Myndighetene sier 67 er drept, 13 av disse er politimenn.

Demonstrantene gir skylda til politiets skarpskyttere
, og sier de 60 drepte alle ble skutt.

Natt til fredag melder  BBC at de 67 politifolkene som var tatt som gisler av demonstrantene, er sluppet fri.

Ble igjen Sikorski, Steinmeier og Fabius skulle egentlig reist tilbake til Brussel torsdag kveld for å delta på et møte om situasjonen i Ukraina, men valgte heller å bli igjen i den ukrainske hovedstaden, opplyser en talsmann for det polske utenriksdepartementet på Twitter.

Polens statsminister, Donald Tusk sier, ifølge NTB, at Janukovitsj er åpen for å arrangere valg på ny nasjonalforsamling og president i løpet av året.

- Veldig vanskelig Fabius var langt mindre optimistisk da han kommenterte situasjonen.

- Forhandlingene er veldig vanskelige, sa den franske utenriksministeren og gjorde det klart at han ikke trodde på noen enighet med det første.

Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, sier til VG at EUs utenriksministermøte i Brussel torsdag kveld konkluderte med at de ville bidra i en politisk dialog for å stoppe blobadet. Dermed kan Jagland selv få en meklerrolle i Ukraina.

VOLDELIG: De voldelige sammenstøtene i Kiev har kostet minst 67 menneskeliv de siste døgnene. Nå forhandles det om en fredelig løsning. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky
VOLDELIG: De voldelige sammenstøtene i Kiev har kostet minst 67 menneskeliv de siste døgnene. Nå forhandles det om en fredelig løsning. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky Vis mer

Mens forhandlingene pågår i Kiev, har EU besluttet å innføre sanksjoner mot Ukraina, og det kommer nå rapporter om at mange av landets rikeste har begynt å forlate landet. USA har også truet med sanksjoner.

Seint torsdag kom det også meldinger om at det ukrainske parlamentet hadde vedtatt en resolusjon om å trekke tilbake politistyrkene og stoppe voldsbruken.

VOLDSOMT PRESS: Ukrainas president, Viktor Janukovitsj er under et enormt press på både hjemme og internasjonalt. Foto:  AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
VOLDSOMT PRESS: Ukrainas president, Viktor Janukovitsj er under et enormt press på både hjemme og internasjonalt. Foto: AFP PHOTO / GENYA SAVILOV Vis mer
Hele Norges coronakart