Lønnsoppgjøret 2018

Forhandler om lønna til en halv million ansatte

Stein Erik Syrstad i LO Stat sier mange av deres medlemmer har fått redusert kjøpekraft. Reell lønnsøkning er hovedkravet for en samlet arbeidstakerside.

OFFENTLIG ANSATTE: Akademikerne er en av sammenslutningene som nå forhandler om lønn med staten og kommunene. Her fra en tidligere streik. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OFFENTLIG ANSATTE: Akademikerne er en av sammenslutningene som nå forhandler om lønn med staten og kommunene. Her fra en tidligere streik. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forhandlingene i lønnsoppgjøret for ansatte i det offentlige er inne i sin siste uke. Fagforeningene på den ene siden, og KS og staten på den andre siden, har frem til midnatt natt til 1. mai til å bli enige. De forhandler om lønn og arbeidsvilkår for rundt 600 000 offentlige ansatte over hele landet.

- Alt henger sammen med alt, og det er mange baller i lufta. Som alltid på dette tidspunktet er det utfordrende, sier Stein Erik Syrstad, kommunikasjonsansvarlig i LO Stat.

Årets oppgjør er et hovedoppgjør, som betyr at det ikke bare er lønna det står om. Hele teksten i tariffavtalene er åpen for forhandling. For fagforeningene er det likevel reell lønnsøkning som er det viktigste.

- Det er reallønnsøkning til alle som er hovedkravet, sier leder i YS Stat Pål N. Arnesen. Han representerer 25 000 medlemmer i de statlige forhandlingene.

Uenige om likelønn

Syrstad og LO Stat er ikke bare opptatt av beløpet, men hvordan det skal fordeles. De representerer i overkant av 42 000 arbeidstakere i forhandlingene.

- Det var en del av kravet vårt at mer av pengene fordeles sentralt i stedet for lokalt. Da kan man enklere ta grep for en solidarisk fordeling, for eksempel på likelønn, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer