Forhandler om ordførervervet nå

Fabian toner ned ordførerkrav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Utnevnte seg selv på TV

(Dagbladet.no): Varaordfører Svenn E. Kristiansen (Frp) og byråd Peter A. Myhre sitter nå i møte med Høyre-ledelsen for å få avklart ordførerspørsmålet i Oslo.

Etter at Høyres ordførerkandidat Fabian Stang i morges kom med et utspill om at han burde overta ordførerposten etter Per Ditlev-Simonsen, følte så vel Høyre som Frp at det var nødvendig å få avklart ordførerspørsmålet så raskt som mulig.

Da Dagbladet.no snakket med Fabian Stang senere i dag tonet han ned ordfører-kravet.

- Det var ikke helt ment sånn. Det var bare en prinsipiell uttalelse i forhold til den avtalen vi allerede har inngått, sier Stang til Dagbladet.no.

- Er du en bedre ordfører enn Kristiansen?

- Det er ikke jeg den rette til å avgjøre, sier Stang.

Men han legger ikke skjul på at han kribler etter å bli ordfører.

- Men da for de neste fire årene. Ikke nødvendigvis fra i morgen, sier Stang.

HARDE FORHANDLINGER: Forhandlingene pågår i Høyres lokaler i femte etasje i Vestre tårn i Oslo Rådhus. Foto: ØISTEN NORUM MONSEN
HARDE FORHANDLINGER: Forhandlingene pågår i Høyres lokaler i femte etasje i Vestre tårn i Oslo Rådhus. Foto: ØISTEN NORUM MONSEN Vis mer

I den såkalte konstitueringsavstalen mellom Oslo-partiene etter valget i 2003 står det at Høyre skal ha ordføreren og Frp varaordføreren. Hverken avgåtte ordfører Per Ditlev-Simonsen eller Frps varaordfører Svenn Kristiansen er nevnt i avtalen.

Kristiansen mener imidlertid at den avtalen var knyttet opp til Per Ditlev-Simonsen personlig, og at avtalen derfor ikke gjelder lenger når Ditlev-Simonsen har gått av.
- Ettersom jeg har vært varaordfører så lenge og kjenner hele systemet, ville det være naturlig at jeg tok over. Det er ikke lett å hoppe rett inn i det uten erfaring, sier han til Dagbladet.no.

Dagbladet.no følger saken.

Forhandler om ordførervervet nå
VIL BLI ORDFØRER: Fabian Stang, Høyres ordførerkandidat.
VIL OGSÅ BLI ORDFØRER: Frps varaordfører Svenn Kristiansen.