Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forhandler om palestinsk stat

George W. Bush mener han har beredt grunnen for en palestinsk stat. I dag starter forhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag tidlig kom USAs president George W. Bush til rødehavsbyen Aqaba i Jordan. Der møter han Israels statsminister Ariel Sharon og den nyvalgte palestinske statsministeren Mohmoud Abbas.

- Dette er et viktig øyeblikk, sier talsmann for Det hvite hus, Ari Fleischer til nyhetsbyrået AP.

Planen er å gi palestinerne en selvstendig stat i 2005.

Det hele har vært forberedt lenge.

Fase 1 var å stanse finansieringen av selvmordsbombernes familier på Vestbredden og i Gaza. Saddam Hussein delte ut rundhåndet til selvmordsbombernes familier etter deres «heltedåder». Nå er diktatoren falt, og pengestrømmen stanset.

Bush endret hele den politiske balansen i Midtøsten med Saddams fall.

Nå er han over i fase 2, å legge grunnlag for en palestinsk stat.

I går var han på vestsiden av Rødehavet, i egyptiske Sharm el-Sheikh, og fikk de arabiske lederne til å love å slå ned på terroristene, og at all hjelp til palestinerne skal gå via de palestinske selvstyremyndighetene.

Det vil gjøre det enda vanskeligere for radikale islamske grupper å finansiere sine terroraksjoner.

- Vi skal fortsette å arbeide for et Midtøsten fritt for vold og trusselen fra terrorister og masseødeleggelsesvåpen, sa Egypts president Hosni Mubarak, på vegne av seg selv, palestinernes leder, Jordan. Saudi-Arabia og Bahrain.

Samtidig la Bush ytterligere press på Ariel Sharon for å få ham til å fjerne de israelske bosettingene i de palestinske områdene.

Arafat satt på sidelinja

De tre lederne møtes i Jordans Abdullah IIs sommerpalass, men palestinernes president Yassir Arafat er ikke til stede.

- Yassir Arafat var ikke her i dag, og statsminister Abbas var her. Vi så en helt ny ledelse her i dag, sa USAs utenriksminister Colin Powell fornøyd etter det arabiske toppmøtet i går.

Men det er ikke bare Arafat som er problemet. Den nyvalgte palestinske statsministeren må overtale radikale islamske grupper til å godta våpenhvile og stoppe alle angrep på israelske mål.

- Dersom vi fremdeles er okkupert vil vi fortsette å angripe bosetterne og soldatene, sier lederne for Islamsk Jihad, Abdullah el-Shami til den amerikanske nyhetskanalen CNN.

Over 750 israelere har mistet livet i den siste intifadaen, 350 av dem etter selvmordsaksjoner. 2350 palestinere er drept i sammenstøt med israelere i den samme perioden.

Flere små avgjørelser tyder på at begge sider nå mener alvor. Sharon, som har vært en pådriver i å bygge flere bosettinger i de okkuperte palestinske områdene sier nå han er villig til å fjerne dem. Abbas sier de vil anerkjenne Israels rett til å eksistere som en suveren stat. Sharon har som en gest løslatt mange palestinske fanger.

I dag møtes Sharon, Bush og Abbas i samme rom for første gang.

<B>MØTTES I DAG: Ariel Sharon og George W. Bush møttes i Aqaba i dag.
EGEN STAT: Palestinernes statsminister Mahmoud Abbas så ut til å finne tonen med George W. Bush.
VERT: Kong Abdulla II har åpnet sitt sommerpalass ved Rødehavet for å fredsforhandlingene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media