Forhandler på overtid i natt

30 000 offentlig ansatte kan bli tatt ut i streik.

TIL RIKSMEGLINGSMANNEN:  Vi er på vei til Riksmeklingsmannen, bekreftet forhandlingsleder for Unio Kommune, Helga Hjetland. (til venstre). Her sammen med leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen. 

Foto: Erlend Aas / SCANPIX
TIL RIKSMEGLINGSMANNEN: Vi er på vei til Riksmeklingsmannen, bekreftet forhandlingsleder for Unio Kommune, Helga Hjetland. (til venstre). Her sammen med leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||SISTE:  Rett før klokken seks i dag morges er partene kommet fram til enighet i pensjonsforhandlingene, erfarer Dagbladet.no. Det blir da ingen storstreik i offentlig sektor.

(Dagbladet/NTB):  Selv om fristen for pensjonsforhandlingene løp ut ved midnatt, er lønnsforhandlingene i offentlig sektor forsatt ikke avgjort.

- Vi er på vei til Riksmeklingsmannen, bekreftet forhandlingsleder for Unio Kommune, Helga Hjetland, overfor NTB like før klokken 5 torsdag morgen.

Med henne i spissen toget forhandlingsdelegasjonene i spredt følge fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Grensen 3 og Riksmeklingsmannens kontor i den morgenlyse Oslo-natten, uten at noen ville si noe om hva dette innbar.

Det er enda overhengene fare for at de blir storstreik fra torsdag morgen.

En fysisk forflytting fra statsrådens kontor til Riksmeklingsmannen kan i teorien både bety brudd og påfølgende streik, og det kan bety at det er enighet i lønnsoppgjøret der pensjon er den store stridssaken.

Arbeidstaker-organisasjonene LO, YS, Unio og Akademikerne hadde da vært i flere kortere og lengre måter med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) i natt for å gi tilbakemeldinger på statens foreløpig siste tilbud i årets lønnsoppgjør, der pensjon er den store stridssaken.

«Ingen kommentar»  har vært dem eneste kommentaren de ulike forhandlingslederne serverte på vei ut fra departementet.

Overhengende fare
Klokken 23 onsdag kveld beskrev forhandlingsleder for Akademikerne, Curt A. Lier avstanden mellom partene som stor og streikefaren som «overhengende» .

Forhandlingsleder for Unio Stat, Arne Johannessen, sa ved 23-tiden at «det gjenstår fortsatt store, uløste problemer».

Forhandlingene er nå to uker på overtid.

— Vi beveger oss fremover, bakover og sidelengs, sa forhandlingsleder for Unio Kommune, Helga Hjetland.

Dersom partene ikke kommer til enighet, står over 30.000 arbeidstakere i offentlige sektor klare til å gå ut i streik.

Rammer bredt

En eventuell streik vil blant annet ramme sykehjem, hjemmesykepleien, helsestasjoner, omsorgsboliger, rehabiliteringstjenester og ulike administrative funksjoner i kommunene. Flere barnehager og skoler vil bli stengt hvis det blir streik.

I tillegg kan skatteoppgjørene bli utsatt, slik at du ikke får ubetalt pengene du har til gode rundt sankthans, slik man vanligvis gjør. Saksbehandlere, sentralbordet, informasjonstjenesten og Skatteetatens IT- og servicepartner (SITS) er tas alle ut hvis det blir streik.

- Vi regner med at skatteoppgjøret vil bli forsinket like mange dager som en eventuell streik vil pågå, sier informasjonsleder Lise Halvorsen i Skattedirektoratet til NRK.

Samtlige hovedsammenslutninger har varslet at en eventuell streik raskt kan bli trappet opp.

KAMPKLARE:  Morten Øye, LO stat (f.v.), Arne Johannessen, fra Unio-stat, personaldirektør i staten Siri Røine, og Pål N. Arnesen fra YS stat kjemper for å beholde den offentlige pensjonsordningen. Selv om fristen for forhandlingene gikk ut ved midnatt er det fortsatt ikke klart om partene ble enige eller om det blir streik.  Foto: Knut Falch / SCANPIX
KAMPKLARE: Morten Øye, LO stat (f.v.), Arne Johannessen, fra Unio-stat, personaldirektør i staten Siri Røine, og Pål N. Arnesen fra YS stat kjemper for å beholde den offentlige pensjonsordningen. Selv om fristen for forhandlingene gikk ut ved midnatt er det fortsatt ikke klart om partene ble enige eller om det blir streik. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

—Det vil komme en opptrapping relativt raskt, advarer Informasjonssjef Stein Erik Syrstad i LO Stat til Dagbladet.

Avviste tilbud
Natt til onsdag avviste LO, YS, Unio og Akademikerne et justert tilbud fra staten, etter det NRK kjenner til. Tilbudet skal innebære en brutto pensjon på to tredeler av sluttlønn, med levealdersjustering og regulering som folketrygdens alderspensjon.

Statsråd Dag Terje Andersen har jobbet på spreng for å finne en vei ut av problemet, men frontene er steile. De stat- og kommuneansatte vil ikke gi slipp på «gullpensjonen», mens staten mener pensjonen må tilpasses den nye trygdereformen.(NTB)


Dagbladet.no kommer med mer straks utfallet av nattens møter er klart.