Forhandler på overtid

- Partene er langt fra hverandre, sier riksmeklingsmann Svein Longva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) - Partene er langt fra hverandre, og diskusjonen handler om lønn og AFP. Men partene er innstilte på å forhandle utover fristen, og de er innstilte på å finne en løsning, sier riksmeklingmann Svein Longva.

- Hvor lenge kan meklingen vare?

- Det finnes i utgangspunktet ingen grense. Den lengste meklingen noen sinne strakk seg 36 timer på overtid. Jeg håper inderlig ikke denne vil vare så lenge, sier Longva til Dagbladet.no.


- Det kan også vare bare i ti minutter til, hvis partene kommer fram til at det ikke finnes en løsning, sier han.

- Løsning koster penger

Partene har foreløpig ikke sendt det berømmelige brevet til Statsministerens kontor, hvor de ber regjeringen om bistand. Hva statsministeren tilbyr i sitt brev tilbake, kan avgjøre - vel og merke hvis forhandlingene ikke bryter sammen før utvekslingen skjer.

- En løsning koster alltid penger, sier Longva til Dagbladet.no.

Derfor vil statsministeren kunne bli tungen på vektskåla for årets forhandlinger. Partene, LO og NHO, jobber parallelt med både lønn og pensjon i meklingen. Ifølge NTB opplyser Longva at han har jevnlig kontakt med både statsminister Jens Stoltenberg og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen, men han sier det blir å ta vel hardt i å si at han mekler i en trekant.

PÅ OVERTID: Blir det løsning eller streik? Riksmeklingsmann Svein Longva tør ikke spå. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
PÅ OVERTID: Blir det løsning eller streik? Riksmeklingsmann Svein Longva tør ikke spå. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX Vis mer

Ingen skisse til løsning

Riksmeklingsmannen har ikke klar noen skisse til løsning, og partene er heller ikke er enige om hvilke AFP-krav de skal komme med i brevet som skal sendes regjeringen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa tidligere på kvelden at regjeringen først må få et krav fra partene, før han eventuelt går til opposisjonen for å be om at pensjonsforliket justeres slik at det kan bli en løsning på AFP-problemet.

Longva sier at det ikke er avklart om partene skal bli enige om både AFP og lønn før de sender sitt AFP-brev til regjeringen. Den mest sannsynlige AFP-løsningen ser ut til å innebære en utsettelse av levealdersjusteringen og mer penger til dem som går av med AFP ved fylte 62 eller 63 år, slik at de ikke skal tape på den AFP-modellen som regjeringen foreslår.

En utsettelse av levealdersjusteringen fra 2010 til 2016 kan være aktuelt, ifølge Dagsavisen.

Forhandler på overtid