Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forhandlerne kaster inn håndkleet

Nå må partienes parlamentariske ledere låse opp de fastlåste forhandlingene om statsbudsjettet.

LØFTER FORHANDLINGENE: Budsjettforhandlinger søndag kveld. Fra venstre  Gjermund Hagesæther (Frp), Terje Breivik (V) Svein Flåten (H)    Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LØFTER FORHANDLINGENE: Budsjettforhandlinger søndag kveld. Fra venstre Gjermund Hagesæther (Frp), Terje Breivik (V) Svein Flåten (H) Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er ikke et brudd, men vi er alle enige om at forhandlingene nå bør fortsette på parlamentarisk leder-nivå, sa KrFs finanspolitiske talsmann hans Olav Syversen, som også leder i finanskomiteen, etter et svært kort møte mellom regjeringspartiene og støttepartiene.

Halv fire i ettermiddag møttes regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og KrF igjen, i et forsøk på å få budsjettforhandlingene tilbake på skinnene.

På vei inn i statsrådssalen på Stortinget bare ti minutter tidligere, fikk de finanspolitiske talsmennene Terje Breivik (V) og Hans Olav Syversen (KrF) spørsmål om forhandlingene går mot brudd, og at det da blir nødvendig å løfte forhandlingene et nivå opp ved å tilkalle partienes parlamentariske ledere.

- Det får vi komme tilbake til, svarte Syversen da.

Kilder i regjeringspartiene har imidlertid helt siden mandag ettermiddag vært tydelige overfor Dagbladet på at de forventet at nettopp dét ville skje i dag. 

LES OGSÅ: - Vi er i en kritisk situasjon

For støttepartiene Venstre og KrFs del, betyr det at partilederne Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide nå går seg inn i forhandlingene. På motsatt side av bordet vil de møte regjeringspartienes parlamentariske ledere, Harald Nesvik (Frp) og Trond Helleland (H).

Venstre-tilbud: 400 millioner i bilkutt Syversen bekreftet etter det korte møtet at han gikk inn med et budskap fra KrF om at forhandlingene skulle overtas av de parlamentariske lederne - og dermed ikke var klar for ytterligere forhandlinger.

Dagbladet vet imidlertid at Venstres holdning var en annen:

Med seg til møtet i ettermiddag hadde Venstre-nestleder Terje Breivik med seg et tilbud til regjeringspartiene om å kutte bilavgiftene, riktignok litt «grønnere» enn regjeringens forslag, med 400 millioner kroner.

Det er imidlertidi langt opp til det opprinnelige kuttet på 1,3 milliarder i bilavgiftene som regjeringen la fram i sitt budsjettforslag.

Fra Venstre-hold argumenteres det med at partiets krav nå var mindre enn det Frp fikk gjennomslag for i budsjettforliket med Bondevik II-regjeringen i 2005.

Venstre skal ha kommet til møtet med krav om å flytte på mellom 5 og 7 milliarder kroner.

Skjerpet tone I formiddag ble den gemyttelige tonen som har preget partene i budsjettforhandlingene den siste uka, brått en annen.

Regjeringspartienes forsøk på å enes med støttepartiene om en budsjettavtale for neste år, slik samarbeidsavtalen partiene imellom dikterer, grunnstøtte i dag etter at en ny avtaleskisse ble blankt avvist av Venstres Terje Breivik, og KrFs Hans Olav Syversen.

En alvorlig og ordknapp Syversen konstaterte før han forlot forhandlingslokalet at ikke én krone var flyttet på siden søndag, og at situasjonen i forhandlingene nå er kritisk.

En kilde i regjeringspartiene bekrefter at tilbudet som lå på bordet i formiddag, ikke flyttet på penger, men at innretningen var endret.

En grønn milliard Siden fellesmøtet i formiddag, har partene sittet hver for seg. Regjeringspartiene har ventet på tilbakemelding fra støttepartiene på den siste skissen som ble lagt fram.

Kilder i begge leire avslører overfor Dagbladet at frustrasjonen er i ferd med å bore seg dyp.

Som TV 2 meldte i dag tidlig: Regjeringspartiene har brukt natta til å spikre ei ny skisse til budsjettavtale, som ifølge kanalens opplysninger skal inneholde elementer at et såkalt grønt skatteskifte, som er sentralt for Venstre.

Dagbladet får opplyst at rammen på det grønne grepet er på til sammen over én milliard kroner, og består blant annet av en avgift på plastposer på tilsammen 800 millioner - som er ett av punktet fra det grønne skatteskiftet i Venstres alternative budsjett.

Fra regjeringshold blir dette sett som en betydelig innrømmelse i favør av støttepartiene - mens i sentrumsleiren er det sett som langt fra nok.

I STAMPE: Budsjettforhandlinger søndag kveld var de siste der regjeringspartiene, ifølge KrF og Venstre, flyttet på penger i budsjettet. Deretter har det gått trått for Hans Olav Syversen (KrF), Gjermund Hagesæther (Frp), Terje Breivik (V), og Svein Flåten (H) på den andre siden av bordet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
I STAMPE: Budsjettforhandlinger søndag kveld var de siste der regjeringspartiene, ifølge KrF og Venstre, flyttet på penger i budsjettet. Deretter har det gått trått for Hans Olav Syversen (KrF), Gjermund Hagesæther (Frp), Terje Breivik (V), og Svein Flåten (H) på den andre siden av bordet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media