Forhandlet fram avtale med Kongo-enka, nå frykter han for sin sikkerhet

Bistandsadvokat saksøker tidligere UD-hjelper i Kongo.

GÅR TIL SAK: Advokat Francois Alauwa representerte enken Bibiche Olendjeke og resten av de etterlatte etter at Abedi Kasongo ble drept i mai 2009. Foto: Tore Bergsaker
GÅR TIL SAK: Advokat Francois Alauwa representerte enken Bibiche Olendjeke og resten av de etterlatte etter at Abedi Kasongo ble drept i mai 2009. Foto: Tore BergsakerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI/OSLO (Dagbladet): John Mutchalwa, som har jobbet som fikser og kjentmann både for norsk UD og for norske misjonærer, møtte i dag i retten i Kisangani.

Mutchalwa ble i 2011 saksøkt av François Alauwa, leder for advokatforeningen og førstetaler blant bistandsadvokatene i Kongo-saken.

Han ble deretter tiltalt for å ha stukket av med papirer fra forhandlingene som ble åpnet etter Kongo-saken. Torsdag var det innledende forhandlinger og formalia i saken - før rettssaken ble utsatt til 29. august.

Forhandlet avtale Det hele har sitt utspring i at Mutchalwa, sammen med predikant Rune Edvardsen la til rette for forhandlinger mellom enka Bibiche Olendjeke og de to nordmennene.

Resultatet av forhandlingene ble at erstatningsbeløpet ble redusert fra 27 millioner kroner til omkring 800 000,-. To hus som enka og den drepte sjåførens familie kunne bo i var en viktig del av erstatningspakka.

Avtalen om de to husene har møtt massiv motbør blant bistandsadvokatene i Kongo-saken - til tross for at Alauwas klient, enka, var fornøyd. Advokatene raste fordi den nye avtalen fratar dem enorme summer de ble lovet i den opprinnelige dommen.

I saken som begynte i Kisangani i dag er Mutchalwa anklaget for å ha stukket av med papirer som gjelder de to husene, og oppbevart disse illegalt.

Enorm erstatning Alauwa begjærer papirene overlevert til familierepresentant Amisi Tchomba. Videre krever Alauwa at Mutchalwa arresteres og betaler 100 dollar pr. dag han har oppbevart dokumentene ulovlig. Med tanke på at forhandlingene begynte i 2011 kan dette beløpet bli svært høyt.

- Jeg tok vare på papirene på vegne av DINA-stiftelsen (Edvardsens organisasjon, journ. anm.), og de ligger på DINA-stiftelsens kontor i Kinshasa, sier Mutchalwa selv.

- Jeg har måttet engasjere advokat, som jeg må betale, men jeg føler meg definitivt ikke sikker. Jeg mistenker at jeg blir forfulgt, sier Mutchalwa.

Ikke nådig Rune Edvardsen var ikke nådig da han kommenterte søksmålet da det ble kjent:

- De ønsker å presse ham.De har ikke rettet noen henvendelse til oss. De har gått rett på ham. Dette er nok noen siste krampetrekninger i denne saken, sa Edvardsen.

I 2011 bekreftet Mutchalwa overfor Dagbladet at han var blitt saksøkt av

- John Mutchalwa har et alvorlig problem i forhold til den kongolesiske staten. Han har utgitt seg for å ha støtte hos president Kabila, men dette er ikke tilfelle, sa saksøker Alauwa til Dagbladet i 2011.

FRYKTER FOR SIN EGEN SIKKERHET: UD-fikser John Mutchalwa er saksøkt av advokat François Alauwa. Foto: Claude Nzunzu
FRYKTER FOR SIN EGEN SIKKERHET: UD-fikser John Mutchalwa er saksøkt av advokat François Alauwa. Foto: Claude Nzunzu Vis mer