AVVISER HEMMELIGHOLD: UDs talsmann Eskil Grendahl Sivertsen avviser at forhandlingene om ny internasjonal handelsavtale er noen hemmelighet. I dag ble dokumentet lekket av WikiLeaks. Foto: WikiLeaks/UD
AVVISER HEMMELIGHOLD: UDs talsmann Eskil Grendahl Sivertsen avviser at forhandlingene om ny internasjonal handelsavtale er noen hemmelighet. I dag ble dokumentet lekket av WikiLeaks. Foto: WikiLeaks/UDVis mer

- Forhandlingene er på ingen måte noen hemmelighet

Utenriksdepartementet avviser hemmelighetskremmeri i forbindelse med ferske WikiLeaks-avsløringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I samarbeid med WikiLeaks kunne Dagbladet i dag avsløre innholdet i utkastet til en ny internasjonal handelsavtale som omhandler finans- og økonomitjenester.

• Les hele dokumentet.

I det graderte dokumentet fra amerikanske myndigheter framkommer det at utkastet ikke kan degraderes før fem år har gått. Dokumentene er datert 14. april 2014 og har aldri blitt publisert tidligere.

- Ingen hemmelighet Eksperter mener praksisen strider mot åpenhetsprinsippene i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Norsk UD avviser at forhandlingene om den såkalte TISA-avtalen (Trade in Services Agreement) er noen hemmelighet.

- TISA-forhandlingene er på ingen måte noen hemmelighet. Vi har egne temasider om Tisa-forhandlingene på UDs nettsider, og har publisert en rekke nyhetssaker om dette. Etter hver forhandlingsrunde oppdateres også kretsen av WTO-medlemmer om status i forhandlingene med sikte på økt deltakelse, sier pressetalsmann Eskil Grendahl Sivertsen til Dagbladet.

 - Alle land har sine regler for hvordan de skal håndtere sine dokumenter i forhandlingene. For Norges del forholder vi oss til offentlighetsloven, samtidig som vi må respektere andre lands regler, sier han videre.

- Betydelige markedsinteresser Norge nevnes spesielt under et punkt om handel over grensene, og forsikring i forbindelse med for eksempel shipping, fiske og offshore.

UDs pressetalsmann håper forhandlingene kan bidra til en bedre dynamikk i WTO.

- Vi har en todelt interesse: For det første ønsker vi at dette skal bli en multilateral avtale og at forhandlingene bidrar til en bedre dynamikk i WTO.  For det andre har vi betydelige markedsinteresser i tjenestehandel innen skipsfart, energi, finansielle tjenester og telekom, sier Grendahl Sivertsen.