- Forhandlingene er på ingen måte noen hemmelighet

Utenriksdepartementet avviser hemmelighetskremmeri i forbindelse med ferske WikiLeaks-avsløringer.

AVVISER HEMMELIGHOLD: UDs talsmann Eskil Grendahl Sivertsen avviser at forhandlingene om ny internasjonal handelsavtale er noen hemmelighet. I dag ble dokumentet lekket av WikiLeaks. Foto: WikiLeaks/UD
AVVISER HEMMELIGHOLD: UDs talsmann Eskil Grendahl Sivertsen avviser at forhandlingene om ny internasjonal handelsavtale er noen hemmelighet. I dag ble dokumentet lekket av WikiLeaks. Foto: WikiLeaks/UD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I samarbeid med WikiLeaks kunne Dagbladet i dag avsløre innholdet i utkastet til en ny internasjonal handelsavtale som omhandler finans- og økonomitjenester.

• Les hele dokumentet.

I det graderte dokumentet fra amerikanske myndigheter framkommer det at utkastet ikke kan degraderes før fem år har gått. Dokumentene er datert 14. april 2014 og har aldri blitt publisert tidligere.

- Ingen hemmelighet Eksperter mener praksisen strider mot åpenhetsprinsippene i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Norsk UD avviser at forhandlingene om den såkalte TISA-avtalen (Trade in Services Agreement) er noen hemmelighet.

- TISA-forhandlingene er på ingen måte noen hemmelighet. Vi har egne temasider om Tisa-forhandlingene på UDs nettsider, og har publisert en rekke nyhetssaker om dette. Etter hver forhandlingsrunde oppdateres også kretsen av WTO-medlemmer om status i forhandlingene med sikte på økt deltakelse, sier pressetalsmann Eskil Grendahl Sivertsen til Dagbladet.

 - Alle land har sine regler for hvordan de skal håndtere sine dokumenter i forhandlingene. For Norges del forholder vi oss til offentlighetsloven, samtidig som vi må respektere andre lands regler, sier han videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer