– Forhandlingene har brutt sammen

Taliban kutter samtalene og de sørkoreanske gislenes fremtid er uviss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Taliban sier forhandlingene om å løslate de 19 sørkoreanske gislene har gått i stå. Samtidig bekrefter tyske myndigheter at en tysk kvinne er bortført i Kabul lørdag, melder AP.

Taliban fastholder kravet om at talibanske soldater skal løslates i en byttehandel om de 19 gislene, sier talsmann Qari Yousef Ahmadi.

En slik utveksling har den afghanske regjeringen sagt blankt nei til å gå med på, og at den vil ta i bruk militærmakt for å frigi gislene dersom forhandlingene mislykkes. Det har den sørkoreanske regjeringen satt seg sterkt i mot.

Dermed er skjebnen til de sørkoreanske gislene fremdeles uviss.

Forhandlingene med de sørkoreanske diplomatene tok til for en drøy uke siden. Gislene, hovedsakelig kvinner, har nå sittet i fangenskap i en måned, etter at bussen de satt i ble kapret  i Ghazni-provinsen 19. juli. To mannlige gisler er blitt drept, mens to kvinner ble satt fri denne uken.

Tysk kvinne bortført

I går ble en tysk kvinne bortført i Kabul mens hun satt på restaurant sammen med sin ektemann. En bevæpnet mann skal ha gått inn på spisestedet og tatt med seg kvinnen. Ektemannen skal ha ropt på politi, som satte etter bilen med til sammen fire kidnappere i. Kidnappernes bil ble beskutt av politiet, som i stedet traff en taxi og drepte sjåføren.

– En tysk statsborger ble bortført i Kabul, og vi ser det som en kidnapping. Utenriksdepartementets kriseteam samarbeider tett med afghanske myndigheter for å finne en løsning, sier talskvinne Julia Gross ved det tyske utenriksdepartementet

UVISS FREMTID: Taliban sier forhandlingene om løslatelse av de 19 sørkoreanske gislene har strandet. Den måneden de 19 har blitt hold fanget, har det vært flere demonstrasjoner i Sør-Korea, både for å få gislene fri, men også for å få sørkoreasnke soldater ut av Afghanistan. Foto: SCANPIX/AP/HAND-OUT KINESISKE MYNDIGHETER
UVISS FREMTID: Taliban sier forhandlingene om løslatelse av de 19 sørkoreanske gislene har strandet. Den måneden de 19 har blitt hold fanget, har det vært flere demonstrasjoner i Sør-Korea, både for å få gislene fri, men også for å få sørkoreasnke soldater ut av Afghanistan. Foto: SCANPIX/AP/HAND-OUT KINESISKE MYNDIGHETER Vis mer

Den tyske kvinnen (31) arbeider for en kristen organisasjon kalt Ora International, og har vært i Kabul siden september i fjor.

Ingen har så langt påtatt seg ansvaret for kidnappingen av kvinnen. Talibanmilitsen nekter for at den har bortført den tyske hjelpearbeider, som ifølge NTB skal være gravid

Oppfordrer til kidnapping

Frykten for bortføringer har steget siden de 23 sørkoreanerne og to tyskere ble kidnappet sist måned. Den ene av tyskerne ble senere funnet død, mens den andre fremdeles holdes som gissel.

I mars i år løslot afghanske myndigheter talibanske soldater i bytte mot den italienske journalisten Daniele Mastrogiacomo. Karzais regjering ble kritisert for dermed å ha gitt rom for en større trussel mot utlendinger i Afghanistan, som mål for kidnappinger.

Talibanske ledere har ved flere anledninger oppfordret til kidnappinger av utlendinger i Afghanistan, også kort tid før sørkoreanerne ble tatt.

I går ble også 15 mennesker drept av en bombe vest fro Kandahar, inkludert flere barn. Målet skal ha vært et amerikansk sikkerhetsfirma. 26 andre ble såret.

– Forhandlingene har brutt sammen
BOMBE: 15 mennesker ble drept og 26 skadd da en selvmordsbombe gikk av vest for Kandahar lørdag.
LØSLATT: To av de sørkoreanske gislene ble løslatt tidligere denne uke. To andre er drept, mens 19 fremdeles holdes av Taliban.
EN MÅNED: De 19 gjenværende sørkoreanske gislene har i dag sittet en måned i fangenskap. Bildet av alle 23 ble tatt kort tid før de reiste til Afghanistan for å drive hjelpearbeid der.