Forhandlingene i gang

Forhandlinger er nå i full gang med de 17 bevæpnede personene som stormet den russiske skolen i 8-tida i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mørket senker seg nå over skolen Nord-Ossetia og foreløpig er det ingen tegn til at gisseltakerne vil komme ut av skolebygningen. De nærmere 130 barna som har vært innesperret siden i dag tidlig må dermed belage seg på en lang natt mens verden holder pusten. Gisseltakerne har avslått å ta imot mat og vann til gislene.

FNs sikkerhetsråd skal møtes sent i kveld norsk tid, og det er ventet at rådet vil bli enige om å fordømme de siste terroraksjonene i Russland som en trussel mot fred og sikkerhet i verden. I likhet med mange andre verdensledere fordømte FNs generalsekretær Kofi Annan gisseltakingen på det sterkeste.

Truer med å drepe

Gisseltakerne har truet med å drepe 50 barn for hver opprører som blir drept. En far som fulgte barnet sitt til skolen, ble skutt og drept av opprørerne. Mannen som ble drept hadde fulgt barnet sitt til skolen, men skjønte at noe var galt. Han prøvde å gjøre motstand mot terroristene, men ble skutt og drept.

Det er ikke kommet meldinger om hvordan det gikk med barnet hans.

Klokka 16 i ettermiddag var det meldt om åtte drepte under gisselaksjonen. Sju av dem er sivile, mens den ene drepte er en av gisseltakerne.

Ifølge innenriksminister Kazbek Dzantiyev truer gisseltakerne med å drepe 50 barn for hver opprører som blir skadd. De skal også ha sagt at de vil drepe 20 barn for hver opprører som blir skadd.

1.september er første dag i det russiske skoleåret og tradisjonelt en festdag. Barna gir blomster til lærerne, og det holdes en åpningsseremoni. Derfor blir mange barn fulgt til skolen av foreldrene sine.

Elevene ved skolen er mellom 7 og 17 år. Skolen har 895 elever og 59 lærere.

Gråtende foreldre

Over hundre foreldre har samlet seg i området rundt skolen. Russisk tv har vist bilder av det som trolig er en far som prøvde å trenge seg gjennom politisperringene for å komme inn på skolen til ungen sin. Samtidig høres det sporadisk skyting i området.

- Hvert skudd jeg hører, er som et skutt i hjertet mitt, sier en kvinne som sitter i dekning ved skolen.

Kvinnen gråter mens hun forteller nyhetsbyrået Reuters at barnet hennes er blant gislene.

Zaurbek Tsumartov ble vitne til innledningen av gisselaksjonen.

- Jeg sto rett ved skoleporten, da jeg så tre mennesker løpe inn med pistoler. Først trodde jeg det var en spøk. Men da de begynte å skyte i lufta, løp jeg bort, sier han.

50 barn rømte

Rundt 50 barn skal ha klart å rømme da gisseltakerne gikk til aksjon. Flere av dem gjemte seg i skolens fyrrom, da de skjønte at noe var galt. De livredde skolebarna klarte å snike seg ut uten å bli oppdaget.

Nyhetsbyrået ITAR-Tass melder at 15 barn er sluppet fri av gisseltakerne. Dette benektes av russiske myndigheter.

Barna blir nå tatt hånd om av politiet, og skal avhøres så snart som mulig.

Det er fremdeles uklart hvor mange elever som oppholder seg inne i skolen, men de fleste nyhetsbyråer melder at det dreier seg om rundt 200 barn. Tallet på gisler strekker seg imidlertid fra 100 til 400.

Alle barna holdes i skolens gymsal, som skal ha blitt minelagt. Flere barn er plassert i vinduer, som levende skjold.

Framsatte krav

TV-bildene fra området viser en liten jente på rundt sju år, som blir hjulpet bort fra skolen av en soldat. Hun ser ut til å ha rømt fra skolen sammen med en eldre kvinne.

I tillegg klarte noen barn å ringe foreldrene sine fra skolen. De fortalte at det hadde vært skyting, og at flere var skadd eller drept.

Et par timer etter at gisselaksjonen begynte, kom et kvinnelig gissel ut med en lapp fra terroristene. Ifølge russiske nyhetsbyråer krever de løslatelse av militante aktivister som skal ha stått bak angrep mot politiinteresser i Ingushjetia.

Gisseltakerne truer med å sprenge hele skolen, hvis ikke kravene blir innfridd. Vitner har fortalt at terroristene har på seg belter utstyrt med eksplosiver.

Kilder: AP, Reuters, CNN, Interfax, ITAR-Tass

FRYKT: Mange pårørende har strømmet til området ved skolen.
SØRGER: Gisseltakerne har sagt de vil drepe 50 barn for hver opprører som blir skadd.
REDDET: Rundt 50 barn klarte å rømme da gisseltakerne gikk til aksjon.
AVVENTER: Store styrker er på plass ved skolen.
RØMTE: Disse guttene klarte å rømme fra skolen, mens det var et opphold i skuddvekslingen.