Forhandlingene i stampe

KYOTO (Dagbladet): Klimaforhandlingene står i stampe. Nå går japanske aviser hardt ut mot sine egne myndigheter og anklager dem for dårlig lederskap av konferansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingsdelegasjonene venter på at ministrene fra de mer enn 150 deltakerlandene skal sette fart i sakene igjen. Det skjer først mandag.

Kommentator og journalist Yoichi Kato i storavisa The Asahi Shimbun, sier rett ut at konferansen til nå har vært totalt mislykket for Japan.
- Japanske myndigheter sa ja til å holde denne konferansen på et tidspunkt da det så ut til at det ville gå lettere å få til en avtale. Grunnen til at man gjerne ville ha konferansen lagt til Kyoto, var at man ønsket å demonstrere for hele verden at Japan mestrer miljødiplomati. Nå viser det seg at Japan ikke mestrer miljødiplomati, og det er pinlig, sier Yoichi Kato til Dagbladet.

Ifølge den erfarne avismannen preges hele den japanske forhandlingsdelegasjonen av frykt for å tape ansikt mens hele verden ser på.

- Det står mye på spill. Japan ønsker fast sete i FNs Sikkerhetsråd. Derfor har også landets politiske ledere gjort mye for å vise dyktighet og diplomatiske evner. I realiteten er det USA og EU som styrer hele prosessen, mens Japan er satt på sidelinja, sier Yoichi Kato til Dagbladet.

Nå knytter det seg stor spenning til statsminister Ryutaro Hashimotos tale til konferansen mandag.