Forhandlingene om makta i Zimbabwe står i stampe

Hvem skal ha makten i Zimbabwe?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) : Forhandlingene om en mulig maktdeling i Zimbabwe har gått i stå, sier en talsperson for opposisjonspartiet MDC, ifølge NTB.


Det store spørsmålet i forhandlingene er hvem som skal ha reel utøvende myndighet, skriver
New York Times. En kollaps i forhandlingene kan føre til en økt krise i landet som allerede er rammet av en inflasjon på 2,2 millioner prosent.

Torsdag forrige uke ble samtalene om en inkluderende regjering innledet i Pretoria i Sør-Afrika. Forhandlingene mellom representanter for regjeringspartiet ZANU-PF og for to fraksjoner i MDC har nå stagnert.

Ifølge New York Times foreslo Mugabes representanter at Tsvangirai skulle utnevnes til vise-president, noe Tsvangirai ikke ønsker.

Representantene for Mugabes parti har kun myndighet til å forhandle om vise-president-posten og ikke noe annet, sier en talsmann for opposisjonen, ifølge avisen.

- Den beste løsningen er at Tsvangirai holder fast ved at Mugabe skal være en seremoniell president mens den utøvende myndigheten gis til statsministeren, sa den kenyanske statsministeren Raila Odinga i et intervju torsdag. Det er også det MDC ønsker. Men Mugabe vil ikke gi fra seg sin posisjon.

- Samtalene er fastlåste. Dersom de vanskelige punktene løses, kan samtalene fortsette, sier talsperson George Sibotshiwe.

Det var ventet at forhandlingene ville bli vanskelige på grunn av fiendskapet mellom MDC og president Robert Mugabe. 84 år gamle Mugabe har vært ved makten i 28 år, først som statsminister deretter som president. Årets valgkampen vært dominert av voldshandlinger, i stor grad rettet mot Tsvangirais tilhengere.

AVSTAND: 21. juli signerte Mugabe og Tsvangirai en avtale om å forhandle. Nå har forhandlingene stagnert. I midten sitter den sør-afrikanske presidenten Thabo Mbeki. Foto: Philimon Bulawayo, REUTERS/SCANPIX
AVSTAND: 21. juli signerte Mugabe og Tsvangirai en avtale om å forhandle. Nå har forhandlingene stagnert. I midten sitter den sør-afrikanske presidenten Thabo Mbeki. Foto: Philimon Bulawayo, REUTERS/SCANPIX Vis mer

MDC-lederen Morgan Tsvangirai vant valget i vår, men etter en brutal valgkamp med angrep, undertrykkelse og vold mot opposisjonen valgte Tsvangirai å trekke seg.

Les også: «Valget gjenspeiler ikke viljen til folket»

Forhandlingene om makta i Zimbabwe står i stampe
HITTIL UENIGE: Men mandag forrige uke var de to rivalene enige om å forhandle.