Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forhandlingene viser at de fire partiene ikke er noen god match

- Venstre og Frp er klimamessig på forskjellige planeter.

- UMAKE PAR: Det er stor avstand spesielt mellom Frp - ved Gjermund Hagesæter (fremst), Venstre, ved Terje Breivik (bakerst) og KrF ved Hans Olav Syversen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- UMAKE PAR: Det er stor avstand spesielt mellom Frp - ved Gjermund Hagesæter (fremst), Venstre, ved Terje Breivik (bakerst) og KrF ved Hans Olav Syversen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka halv fem i natt ble omsider Høyre, Frp, KrF og Venstre enige om en skisse til statsbudsjett som de kunne legge fram for stortingsgruppene.

Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet, mener budsjettforhandlingene viser at det er stor avstand mellom spesielt Frp og Venstre, og at regjeringspartiene Høyre og Frp, og støttepartiene KrF og Venstre, egentlig ikke er noen god match.

- Det er regjeringen som har fått igjennom sitt budsjett, og som har mest grunn til å være fornøyd til slutt. Men det har selvfølgelig kostet, sier Simonsen.

- I slike forhandlinger er det vanskelig å flytte på mye, det meste er bundet opp i faste utgifter, og det blir stor kamp om relativt små pengesummer. Det vi vet er at Venstre og KrF fikk hjelp underveis av meningsmålinger som viste at velgerne mislikte sterkt store kutt i formueskatten, regjeringens forslag om redusert barnetillegg til uføretrygdede og en generell usosial profil på budsjettet. De hadde på en måte et mandat til å endre på dette, sier Simonsen til Dagbladet.

Dagbladet meldte i går at en av de få sakene som gjenstod før det avgjørende møtet i natt, var nettopp regjeringens forslag om redusert barnetillegg til uføretrygdede.

Bensinseier Hun påpeker at de samme meningsmålingene viser at Frp har stupt til nivåer der partiet ikke har ligget på årevis.

- Frp har stupt og hadde ikke så mye å gi, de måtte ha en seier - og har angivelig fått gjennom at bensin- og dieselavgiftene for første gang i historien de facto går ned siden de ikke økes. Det er en gammel fanesak for Frp, som de nok er fornøyd med å få igjennom. Til gjengjeld har Venstre og for så vidt KrF fått igjennom enkelte klimasaker, der det viktigste er endringene i avgift på hybridbiler, sier Simonsen.

- Man kan spørre om regjeringen hadde lagt det der som lavthengende frukt. Dette var til utredning, og finansminister Siv Jensen har allerede garantert at ville komme i revidert statsbudsjett, påpeker Simonsen.

TV 2 meldte i går at det forelå et tilbud om en nedgang i avgifter for hybridbiler på 300 millioner kroner, innføring av en elavgift på ett øre per kilowattime, innføring av en plast- og papirposeavgift, samt innføring av en mulig flyavgift.

Talltriksing Hun er nå spent på hvordan partene skal presentere resultatet av forhandlingene.

FORSYNER SEG: KrF-leder Knut Arild Hareide  og stortingsrepresentant Hans Olav Syversen forsynte seg villig av karbonadesmørbrødene på Stortinget - og håpet nok at de kunne forsyne seg like fritt av postene i statsbudsjettet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORSYNER SEG: KrF-leder Knut Arild Hareide og stortingsrepresentant Hans Olav Syversen forsynte seg villig av karbonadesmørbrødene på Stortinget - og håpet nok at de kunne forsyne seg like fritt av postene i statsbudsjettet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det blir helt sikkert en del talltriksing her, som gjør at ting ser penere ut for den ene eller den andre part. Som jeg spådde har de eksempelvis ikke gjort mye med kuttene i formueskatten. Det er såpass viktig for regjeringen, og en av bærebjelkene i deres økonomiske politikk, sier Simonsen.

- Alle budsjettforhandlinger er litt skuespill, det er litt derfor de sitter til langt på natt og blir enige rett før deadline. Vi har også glemt litt hvordan det var etter noen år med flertallsregjering. Samtidig - lekkasjene tyder på at regjeringen måtte true med kabinettspørsmål, og det sier litt om at disse fire partiene ikke er perfekt match.

Forskjellige planeter - Venstre og Frp er for eksempel klimamessig på forskjellige planeter. Som jeg skrev i går la Ap fram et alternativt budsjett som Venstre og KrF nok hadde hatt lettere for å bli enige med. Det er et litt umake par disse to, med Frp i regjering blir avstanden til sentrum ganske stor, sier Simonsen.

Det som gjenstår, er altså for partiene å legge avtaleutkastet fram for sine respektive stortingsgrupper fredag formiddag.

Deretter følger om nødvendig et kort møte fredag formiddag hvor man kan gjøre eventuelle justeringer basert på tilbakemelding fra partigruppene - og så en pressekonferanse fredag ettermiddag der budsjettavtalen presenteres.

POLITISK REDAKTØR: Marie Simonsen. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
POLITISK REDAKTØR: Marie Simonsen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media