Forhandlinger om å få rundt 50 flyktninger til å gå av bussene har ikke ført fram

Har i to dager nektet forlate bussen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag kveld ankom to busser med til sammen cirka 60 asylsøkere et asylmottak i Lima utenfor Malmung i Sverige. Siden da har rundt 50 av flyktningene blitt sittende i bussene i protest.

De påpeker at stedet mangler nødvendige tilbud som skole, butikker og lege. Dessuten mener mange av dem at stedet er for usentralt.

- Utkastelse aktuelt Siden majoriteten av asylsøkerne fortsatt sitter på bussen, er det nå aktuelt at namsmannen kobles inn i saken, skriver Aftonbladet.

Asylsøkerne, som opprinnelig er fra Syria og Irak, ble fraktet til asylmottaket i to busser, etter å ha bodd midlertidig i mer sentrale Orsa og Stockholm.

- Klarer vi ikke å løse dette via dialog, blir det et spørsmål for busselskapet å kontakte namsmannen for en utkastelse, sier Sophia Öhvall Lindberg, pressesjef ved det svenske Migrationsverket.

Forhandlinger Ifølge Aftonbladet har Migrasjonsverket vært ved bussene i dag og forsøkt å forhandle med flyktningene.

- Vi informerer om situasjonen. Det er denne innkvarteringen vi kan tilby, og dersom de ikke ønsker å bo her har de muligheten til å ordne seg overnatting på egenhånd, sier Sophia Öhvall Lindberg.

Ifølge Kenneth Johansson, administrerende direktør på Westin bussen, venter busselskapet på Migrationsverkets forhandlinger.

Bussjåførene er fremdeles på stedet. De har fått en hytte å overnatte i.

- Farlig her En av dem som sitter i bussen er Abdullah Waez (25). Han forteller at han vil bo et sted hvor det er mennesker og butikker.

- Det er farlig her. Det finnes ingen mennester, bare dyr. Vi kan ikke bo her. Vi har barn, det er for kalt. Vi er takknemlige mot alle i Sverige. Vi liker Sverige, og har gått gjennom mange farer for å komme hit. Vi håper bare på et annet sted å bo, sier Waez til Expressen.

EU-landene er enige om å fordele totalt 160 000 asylsøkere som har kommet til Hellas og Italia over en toårsperiode. Sverige opplever en voldsom vekst i antallet asylsøkere. Mens UDI anslår at rundt 50 000 asylsøkere vil komme til Norge i år og neste år, er prognosen i Sverige inntil 190 000 i år og inntil 170 000 neste år.

Statsminister Stefan Löfven brukte sin tale under Nordisk råd i Reykjavik på Island til å be om hjelp til å håndtere strømmen av asylsøkere og flyktninger, skriver NTB.

- De siste ukene har det blitt tydelig at også det svenske mottakssystemet nærmer seg grensen for sin kapasitet. Vi har tatt til orde for at mottak av flyktninger skal fordeles jevnt i hele EU og kommer til å kreve at Sverige blir en del av EUs omfordelingssystem, sier Löfven.