Forhandlinger under press

Denne uken skal palestinere, israelere og amerikanere forhandle i Washington. Gaza sikkerhetssjef Mohammed Dahlan sier at situasjonen er farlig og kan bli vanskelig å kontrollere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske administrasjonen har nye idéer om flere punkter som ikke ble belyst i Camp David, men Dahlan understreker at spørsmål om Jerusalem og flyktningesituasjonen ikke kan utsettes. Det vil skape en farlig situasjon, skriver Aftenposten.

Den palestinske ledelse, der Dahlan er vel posisjonert, forsøker å kontrollere sikkerhetssituasjonen og har i dag kontroll over ekstreme grupper som Hamas og Islamsk Jihad. Men det kan bli vanskelig å opprettholde kontrollen dersom forhandlingene i Washington brytes, opplyser Dahlan til Aftenposten. Det skyldes at Hamas og Jihad avventer resultatet av forhandlingene denne uken.

Dahlan mener at israelsk sikkerhetsledelse ikke betrakter dem som likeverdige partnere, og han har dessuten ikke så stor tillit til israelere som forhandlingspartnere. Først og fremst henger deet sammen med at de har underskrevet avtaler som ikke har blitt iverksatt.

Før forhandlingene starter kjenner partene godt til hverandre synspunkter, og Dahlan sier at en politisk avgjørelse er nødvendig.