Russlands invasjon av Ukraina:

«Forhandlingskort»

Helsen til den fengslede aktivisten Aleksej Navalnyj er i fare etter at han ble flyttet til isolat på ubestemt tid, advarer hans sjefrådgiver.

FRYKTER FOR NAVALNYJ: Aleksej Navalnyjs sjefrådgiver, Leonid Volkov, frykter for den fengslede aktivistens liv og helse. Nå befinner Navalnyj seg i isolat på ubestemt tid. Foto: AP / NTB
FRYKTER FOR NAVALNYJ: Aleksej Navalnyjs sjefrådgiver, Leonid Volkov, frykter for den fengslede aktivistens liv og helse. Nå befinner Navalnyj seg i isolat på ubestemt tid. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den fengslede russiske aktivisten Aleksej Navalnyj ble i forrige uke overført til isolat på ubestemt tid.

Nå lever Navalnyj, Russlands mest profilerte politiske fange, i en om lag åtte kvadratmeter liten celle i en fangeleir i Melekhovo, 250 kilometer øst for Moskva.

- Nå er situasjonen veldig ille, må jeg innrømme, sier Leonid Volkov, Navalnyjs sjefrådgiver, til The Guardian.

- SJOKKERT: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj går hardt ut mot Vladimir Putins mobilisering. Video: AP Vis mer

- Får ikke møte ham

Ved å plassere Navalnyj i isolat, har russiske myndigheter strupet aktivistens tilgang til omverdenen. Det kan få alvorlige følger for opposisjonslederen Navalnyj, advarer Volkov.

- Nå er hans kommunikasjon med omverdenen veldig begrenset, hans helse er i fare og hans fysiske tilstand kan bli verre, sier Volkov.

Navalnyj har tidligere kommunisert med omverdenen gjennom sine rådgivere, advokater og familie. Hans regelmessige oppdateringer fra fengsel, har til en viss grad beskyttet aktivisten, mener Volkov.

Nå er det bare Navalnyjs advokater som får lov til å besøke ham, men det er lagt store begrensninger på hvordan møtene kan foregå.

- De får ikke møte ham. De kan bare snakke med ham gjennom ugjennomsiktig glass, sier Volkov.

Det betyr i praksis at advokatene ikke kan vurdere Navalnyjs fysiske tilstand.

KRIGSMØDRE: Russlands president Vladimir Putin møtte fredag flere kvinner som skal ha vært mødre av soldater utskrevet til Ukraina. Avisa The Guardian mener møtet var «nøye regissert». Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Feilvurderte Putin

Tidligere har Volkov og andre i Navalnyjs innerste sirkel kalkulert med at det ikke var i russiske myndigheters interesse å forårsake aktivistens død i fengsel, fordi Vladimir Putin da ville komme under sterk kritikk.

Etter Russlands invasjon av Ukraina har Navalnyj-apparatets kalkyler endret seg.

- Vår vurdering av nøyaktig hvor gæren Putin faktisk er, var feil. Han bryr seg ikke om sanksjoner eller internasjonale reaksjoner, sier Volkov.

Nå klynger rådgiveren seg til håpet om at Navalnyj i framtida kan ha verdi for Vladimir Putins autokratiske regime.

- Putin har tydeligvis ikke nær kontakt med virkeligheten, men selv han overveier mulige framtidige scenarier, sier Volkov.

Som for eksempel mulige fredsforhandlinger med Ukraina.

- Under slike omstendigheter er Navalnyj et potensielt forhandlingskort. Det kan bli viktig, sier sjefrådgiveren.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer