RISIKERER FENGSEL: Den 62-årige opprinnelig tyske terapeuten risikerer fengselsstraff dersom han kjennes skyldig etter tiltalen. Foto: Privat
RISIKERER FENGSEL: Den 62-årige opprinnelig tyske terapeuten risikerer fengselsstraff dersom han kjennes skyldig etter tiltalen. Foto: PrivatVis mer

Kreftsyke Oddmund (67) døde. Alternativ terapeut tiltalt

- Forhåndsdømt av Dagbladet

Vitne mener framstillingen er «svært unyansert og ensidig».

En tidligere klient av en alternativ behandler (62) som er tiltalt for å ha feilbehandlet kreftsyke og nå avdøde Oddmund Rønningsbakken (67), reagerer på Dagbladets framstilling av saken, som hun kaller «svært unyansert og ensidig».

- Ikke noe sted er det presisert at Dagbladets framstilling er representert og framstilt bare fra én av partene [avdødes familie]. Det er lett å oppleve at med Dagbladets vinkling har terapeuten blitt forhåndsdømt i media, sier Linda Hermanns (50) til Dagbladet.

Hermanns er en av flere personer som har meldt seg for forsvarer Hans-Jørgen Andersen, for å være såkalte karaktervitner for terapeuten - slik at retten skal få et mer positivt inntrykk av ham.

Forsvunnet

Rettssaken mot den Sverige-bosatte opprinnelig tyske behandleren starter tirsdag i Hedmarken tingrett på Hamar. Men som Dagbladet skrev i helga, er behandleren sporløst forsvunnet, og forsvarer Andersen - som aldri har oppnådd kontakt med sin klient - overveier sterkt å begjære saken utsatt dersom han ikke dukker opp.

Avdøde Oddmunds datter Helen Rønningsbakken (43) minner i et tilsvar til Hermanns om at saken har munnet ut i tiltale, etter en lang og omfattende etterforskning.

- Det er politiet og påtalemakten, ikke vi etterlatte, som «kjører saken» mot tiltalte. Jeg mener beskrivelsen i Dagbladet er ganske nøktern - den forteller fakta i saken. Hvorvidt han dømmes eller ikke, er opp til retten, sier hun til Dagbladet.

Avbrøt legebehandling

I 2013 fortalte terapeuten kreftsyke Oddmund Rønningsbakken fra Vallset på Hedmarken at kulen han hadde på leggen, ikke var kreft, men en «forkalkning». Rønningsbakken, som av legene på Rikshospitalet hadde blitt forespeilet gode utsikter til å bli frisk, avbrøt så behandlingsopplegget på sykehuset.

«Selvsagt finnes det personer som har hatt positive opplevelser med ham - hvis ikke kunne han ikke drevet med terapi så lenge som han har.» Helen Rønningsbakken, Oddmunds datter

Det neste året behandlet terapeuten Rønningsbakken med «resonansterapi», for det meste via lange telefonsamtaler. Men klienten ble stadig dårligere, og døde i juni 2014, etter et svært smertefullt sykeleie.

- Svulsten var så stor at den syntes gjennom dyna, og han hadde synlig spredning overalt, fortalte datteren Helen (43) til Dagbladet i fjor.

Det er Helen og hennes to brødre som har anmeldt terapeuten. De mener at han manipulerte faren til å avvise livreddende legebehandling, til fordel for dyr alternativ behandling helt uten effekt.

GÅR GOD FOR TERAPEUTEN: Linda Hermanns (50) har meldt seg som karaktervitne for den tiltalte terapeuten. Foto: Privat
GÅR GOD FOR TERAPEUTEN: Linda Hermanns (50) har meldt seg som karaktervitne for den tiltalte terapeuten. Foto: Privat Vis mer

Det springende punkt under bevisførselen blir hvorvidt terapeuten behandlet Oddmund for kreft eller ei; det er straffbart for andre enn helsepersonell å behandle alvorlige sykdommer.

Behandleren selv har i avhør nektet straffskyld, og har, etter hva Dagbladet forstår, hevdet at det ikke var kreft han behandlet Oddmund for, men en «forkalkning». Han skal i avhør ha stilt seg uforstående til begrepet «kreft», selv om han på 80-tallet ble utdannet som lege - noe han aldri har praktisert som.

Skal gi positivt inntrykk

Levanger-baserte Linda Hermanns sier hun overhodet ikke kjenner seg igjen i framstillingen av den tiltalte 62-åringen.

SENTRALT BEVIS: Dagboka Oddmund førte gjennom hele sykeleiet, er et sentralt bevis under rettssaken - om den blir noe av. 7. juni 2014, dager før han døde, skriver 67-åringen at han har hatt sin siste samtale med terapeuten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SENTRALT BEVIS: Dagboka Oddmund førte gjennom hele sykeleiet, er et sentralt bevis under rettssaken - om den blir noe av. 7. juni 2014, dager før han døde, skriver 67-åringen at han har hatt sin siste samtale med terapeuten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Flere av mine familiemedlemmer og jeg har gjennom noen år mottatt støtte og hjelp av terapeuten. Vi opplever å ha blitt møtt av en svært omsorgsfull, faglig kompetent og ydmyk terapeut som har vært opptatt av å bringe oss håp, gitt oss støtte i form av en lett fysisk berøring, og hjelp til selvhjelp, sier hun.

Hermanns sier noen av familiemedlemmene også, parallelt med behandlingen fra terapeuten, også har mottatt omfattende skolemedisinsk behandling for alvorlig sykdom.

- Ett familiemedlem mottok samtidig cellegift på sykehuset fram til sin død. Det har aldri vært påkrevd eller nevnt fra terapeutens side at vedkommende skulle avslutte sin cellegiftbehandling, sier hun.

FORBILDE: Den tiltalte terapeuten bekjenner seg til «Den Germanske Nye Medisin», som er tenkt ut av den nå avdøde straffedømte tyske «legen» Ryke Geerd Hamer (t.v.). Her fra Dagbladets møte med ham i 2010. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBILDE: Den tiltalte terapeuten bekjenner seg til «Den Germanske Nye Medisin», som er tenkt ut av den nå avdøde straffedømte tyske «legen» Ryke Geerd Hamer (t.v.). Her fra Dagbladets møte med ham i 2010. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Kjenner sin begrensning

Hermanns forteller at hun aldri har opplevd at terapeuten har bedt henne og familien om å velge mellom hans tilnærming eller skolemedisinsk behandling.

- Tvert imot har han ved flere anledninger formidlet viktigheten av å få sjekket ut symptomer og få oppfølging fra lege. Vår opplevelse er at terapeuten kjenner sin begrensning, og har størst fokus på hvordan han kan støtte deg best mulig der og da.

Oddmunds barn har inntrykk av at terapeuten aktivt frarådet ham å ha kontakt med dem. Heller ikke her kjenner Hermanns seg igjen.

- Tvert imot har han ofte påpekt hvor viktig det er at man har gode og kjærlighetsfulle mennesker rundt seg i livet sitt, sier hun.

Hermanns sier videre at hun har forståelse for at Oddmunds pårørende «har behov for noen svar».

- Men dessverre finnes trolig ikke svarene i en rettssal, bemerker hun.

- Ikke blitt kontaktet

Oddmunds barn har inntrykk av at karaktervitnene som har meldt seg, er medlemmer av det de betegner som terapeutens «menighet», som av 62-åringen er bedt om å stille i hans fravær.

- Det er leit dersom de pårørende har en oppfatning av at vi er sendt av terapeuten selv og medlemmer av hans «menighet». Jeg har uoppfordret kontaktet advokat Andersen, da jeg har hatt veldig positive opplevelser etter å ha mottatt støtte og hjelp fra terapeuten, sier Hermanns.

Hun sier videre at hun ikke har snakket med 62-åringen på over to år.

BARNA ANMELDTE: Etter oppfordring fra Fylkeslegen anmeldte Oddmunds barn terapeuten før jul 2014. Her er Helen (43) og Kristen (42, t.h.) Rønningsbakken på kontoret til bistandsadvokat Håkon Laugerud (t.v.) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BARNA ANMELDTE: Etter oppfordring fra Fylkeslegen anmeldte Oddmunds barn terapeuten før jul 2014. Her er Helen (43) og Kristen (42, t.h.) Rønningsbakken på kontoret til bistandsadvokat Håkon Laugerud (t.v.) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han har heller ikke kontaktet meg eller de andre som skal vitne, framholder hun.

- Det er bekymringsfullt og beklagelig at en terapeut som oppleves som faglig kompetent, klok og omsorgsfull, og som tilbyr en helt ufarlig tilnærming og støtte, skal måtte stå på tiltalebenken anklaget for å ha forvoldt en klients død. Det gjør meg trist, avslutter Linda Hermanns.

Fylkeslegen tok affære

Helen Rønningsbakken framholder at Elverum sykhus i 2014 oppfordret henne og søsknene til å gå til Fylkeslegen med Oddmunds historie.

- Fylkeslegen konkluderte med at det var en straffesak som krevde politietterforskning, sier hun.

Når det er sagt, tviler ikke Oddmunds datter på at terapeuten har evne til å gi støtte og håp til syke mennesker.

RETTSLOKALET: Rettssaken er berammet i Hedmarken tingrett på Hamar. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
RETTSLOKALET: Rettssaken er berammet i Hedmarken tingrett på Hamar. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har også tro på at det ligger mye tilfriskning i det å finne håp om man mottar medisinsk behandling ved siden av. At berøring i seg selv er bra både for psykisk og fysisk helse, er det heller ingen tvil om, sier hun - men påpeker:

- Det er imidlertid lang avstand fra karaktervitnets beskrivelse av terapeuten til det fars dagbok forteller, selv om far også tidvis øynet håp og trodde på behandlingen.

«Den Germanske Nye Medisin»

Oddmunds detaljerte dagbok fra hele sykeleiet er et sentralt bevis i straffesaken. Barna mener det i boka både er dokumentert hvordan terapeuten manipulerte den eldre mannen, og hvordan de pårørende ble hindret i å få tilgang til ham og slik oppdage hvor dårlig han egentlig var; de fikk ikke vite om kreftsykdommen før de nærmest tiltvang seg adgang til boligen noen dager før han døde.

Helen minner også om at terapeuten i en årrekke har vært en iherdig tilhenger av «Den Germanske Nye Medisin», en behandlingsmetode/filosofi tenkt ut av den nå avdøde Sandefjord-bosatte, straffedømte og antisemittiske tyske «legen» Ryke Geerd Hamer, som knyttes til en rekke dødsfall grunnet feilbehandling.

Terapeuten har også skrevet flere artikler, deriblant «Kreft - gåten som ikke finnes», der han synes å avvise sykdommens eksistens, eventuelt mene at «kreft» er feil betegnelse på et annet fenomen.

- Det viser at han har klare tanker om både kreft og kreftbehandling som strider mot skolemedisin, og det dreier seg ikke om å gi veiledning og støtte i tillegg til medisinsk behandling, slik jeg ser det, sier hun.

- Ingen slapp inn

43-åringen mener det også bevist at terapeuten overtalte Oddmund til å stenge familien ute. I dagboka skriver han 12. april 2014, to måneder før han døde:

«Nei, jeg har absolutt ingenting å frykte. Helbredelsen foregår hele tida, og alt vil bli bra, bare jeg har tro og tillit og unngår besøk som graver og spør om min situasjon. Vantroen og spekulasjonene til slike gjør min situasjon vanskeligere. Så, prøv ikke å forklare noen, de forstår allikevel ikke. Du bruker bare krefter på noe som tapper deg unødig.»

- Far lå inne i huset og hørte mennesker utenfor spørre etter ham våren 2014, men ingen slapp inn. Han lurte på om ikke folk snart begynte å stille seg spørsmål, sier hun.

Avslutningsvis understreker Oddmunds datter om terapeuten:

- Selvsagt finnes det personer som har hatt positive opplevelser med ham - hvis ikke kunne han ikke drevet med terapi så lenge som han har.

Rettssaken mot terapeuten er berammet over to dager. Lovbestemmelsene han er tiltalt etter, har en strafferamme på bøter eller fengsel i tre måneder, eller to års fengsel i særlig alvorlige tilfelller.