Elden om tiltalt i politivoldsaken:

- Forhåndsdømt

John Christian Elden mener politivoldssaken på Kongsberg er ensidig framstilt i media.

Denne videoen viser hele hendelsesforløpet til politivold-saken i Kongsberg. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kunne Dagbladet avsløre at en politibetjent er tiltalt for vold mot Kevin Simensen (26) og Kristian Teigen (26) natt til 30. oktober i fjor.

Overvåkingsbilder fra stedet viser dramatiske scener, der en politimann gjentatte ganger slår - både med knyttet hånd og teleskopbatong - mot de to mennene.

Det har ført til massiv mediedekning. Nå blir også den tiltalte politimannen identifisert og hetset på nett, skriver NRK.

- Det er tøft for ham å bli hengt ut slik. Saken er ensidig framstilt, og det er alltid mer til historien enn det som vises i en video, sa politimannens advokat, John Christian Elden, til statskanalen lørdag ettermiddag.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Han føler seg forhåndsdømt uten at han har gitt sin versjon til noen, skriver Elden i en SMS til Dagbladet - og legger til at tiltalte vil forklare seg i retten.

Ikke fått dokumenter

Det ble fredag kjent at advokat Elden har overtatt som forsvarer for politibetjenten i 30-åra.

- Jeg er bedt oppnevnt som forsvarer i saken, og har bedt dokumentene oversendt. Inntil jeg har mottatt og sett på dem, avventer jeg å mene så mye om saken, sa Elden til Dagbladet fredag.

Når Dagbladet snakker med han søndag ettermiddag, har han fortsatt ikke mottatt saksdokumentene.

- Jeg har ikke sett ett dokument i saken, sier han og påpeker at han derfor ikke har fått diskutert saken med klienten sin.

- Vi har ikke hatt noen diskusjon om saken da det ikke er mulig før vi har sett noen tiltale eller saksdokumenter.

I fredagens «Dagsnytt 18» på NRK forteller Kevin Simensen om da han ble utsatt for politivold i Kongsberg i oktober 2022: - Fikk konstatert PTSD. Reporter: Edward Stenlund / Video: NRK Vis mer

Avviser konflikt

Flere toppjurister har reagert på avdekkingen av at politimannen, ifølge Spesialenheten for politisaker, har levert en feilaktig rapport etter voldshendelsen - blant disse er Elden.

Torsdag - en dag før han overtok forsvareroppdraget - uttalte han til Dagbladet:

- Det er et [stort] problem at vi, ifølge Spesialenheten, ikke kan stole på politiets rapporter. De er bærebjelken for straffesaker, og om domstolene skal gå til et så dramatisk skritt som å putte noen i fengsel. Det å gi uriktige rapporter er et alvorlig straffbart forhold som skal medføre fengselsstraff, og som domstolene må se svært alvorlig på om det skjer.

Fredag - etter at han er oppnevnt som politimannens forsvarer - sa Elden:

- Jeg står ved mine generelle vurderinger i går.

- I Dagbladets artikkel sier du at å gi uriktige rapporter er et straffbart forhold som skal medføre fengselsstraff. Har det implikasjoner for din nye klient og forsvareroppdraget?

- Nei. Det er helt åpenbart og viktig for rettsstaten, svarer Elden, med henvisning til å straffeforfølge feilaktige politirapporter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer