Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forhåndslagre-sak opp i Stortinget

- Regjeringen må håndtere minesaken på en slik måte at amerikanske forhåndslagre i Norge ikke trekkes tilbake, sier Høyres forsvarspolitiker Ingvald Godal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA presser Norge i spørsmålet om landminer

Han ønsker ikke å kommentere om det er riktig at Stortingets utvidete utenrikskomite ble orientert av utenriksminister Knut Vollebæk fredag om drøftelsene mellom USA og Norge om saken.

Oppfordring til USA

Under møtet i den utvidete utenrikskomiteen skal Vollebæk ha orientert om at formannen i Senatets utenrikskomite, Jesse Helms, skal ha rettet en skriftlig oppfordring til USAs forsvarsminister William Cohen om å trekke tilbake alt øremerket forsvarsmateriell fra Norge. Oppfordringen skal være satt fram i et brev som er offentlig i USA.

Både Ingvald Godal og SVs Erik Solheim varsler at Høyre og SV vil ta saken opp under Stortingets debatt om forsvarsbudsjettet i dag. Solheim presiserer at han tar saken opp på grunnlag av dagens artikkel i Aftenposten.

- Må ikke undergrave


- Norge må ikke gjøre noe som undergraver internasjonale forbud mot landminer, sier Solheim til NTB.
- Gjelder det selv om amerikanerne trekker tilbake sine forhåndslagre av militært materiell i Norge?
- Skulle det skje, viser det at forhåndslagrene også vurderes med synkende interesse fra amerikansk side. Det er positivt og gledelig, fordi det må oppfattes som et uttrykk for at nordområdene er mindre viktige enn før, sier Solheim.
(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!