- POLITISTAT: FrP mener å inndra førerkort til potensielle fyllekjørere er noe helt nytt i Norge og bryter med rettsstatens viktigste prinsipper. Partiet ber Knut Storberget endre edruelighetsparagrafen. Her i samtale med Odd Reidar Humlegård, sjef for UP, som oppfordrer politiet til å ta lappen fra enda flere potensielle fyllekjørere. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
- POLITISTAT: FrP mener å inndra førerkort til potensielle fyllekjørere er noe helt nytt i Norge og bryter med rettsstatens viktigste prinsipper. Partiet ber Knut Storberget endre edruelighetsparagrafen. Her i samtale med Odd Reidar Humlegård, sjef for UP, som oppfordrer politiet til å ta lappen fra enda flere potensielle fyllekjørere. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer

- Forhåndsstraff bryter med norske rettsprinsipper

Å frata bilister lappen fordi de drikker eller ruser seg mye på fritida, er forhåndstraff og bryter med viktige rettsprinsipper, mener Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER (Dagbladet): - Dette minner om slikt man gjør i en politistat. Politiet forhåndsdømmer i praksis folk de mistenker skal gjøre noe kriminelt, sier Bård Hoksrud (FrP), andre nestleder i stortingets transport- og kommunikasjonskomite.

Jakter fyllekjørereDagbladet skriver i dag at politiet intensiverer jakten på potensielle fyllekjørere. I Rogaland har 15 personer fått tilbakekalt førerkortet det siste året, fordi de drikker eller ruser seg for mye på fritida. De er imidlertid ikke blitt tatt for fyllekjøring.

I Hordaland er rundt 170 personer fått avslag på sine søknader om å få sitt første førerkort. Årsaken er den samme i begge tilfeller: Vegtrafikklovens § 34, 5. ledd åpner for å tilbakekalle førerkort, dersom politiet anser at du «ikke er edruelig» eller har en vandel som gjør at du «ikke anses skikket til å føre motorvogn».

UP oppfordrer politiet landet rundt til økt bruk av paragrafen.

Hoksrud fra FrP mener regjeringen og justisminuster Knut Storberget ikke kan sitte stille og se på utviklingen.

- Bryter viktig rettsprinsipp- Før måtte du gjøre noe kriminelt for å bli straffet. Nå holder det at politiet har mistanke om at du vil gjøre noe kriminelt, så bli du straffet. Det er noe helt nytt i rettsstaten Norge, og bryter med dens viktigste prinsipper, hevder FrP-representanten.

- Men politiet anvender kun en lovhjemmel som stortinget — kanskje også Frp — har vedtatt?

- I så tilfelle utnytter politiet loven på en måte som var totalt utilsiktet fra Stortingets side. Denne loven bør endres. Det vil jeg oppfordre justisministeren til å gjøre, sier Hoksrud til Dagbladet.