- Forhåpentligvis er han der ute et sted

Flere hundre barn forsvinner fra norske mottak. Mange blir utsatt for menneskehandel. Én av dem er «Amir».

REDD BARNA : Frykter mange savnede asylbarn blir utsatt for menneskehandel. Foto: Redd Barna/Illustrasjonsbilde
REDD BARNA : Frykter mange savnede asylbarn blir utsatt for menneskehandel. Foto: Redd Barna/IllustrasjonsbildeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har tidligere skrevet om de 106 asylbarna som forsvant. På fire år har tilsammen 237 barn forsvunnet fra norske mottak, mange blir utsatt for menneskehandel. En av dem er «Amir».

Flyktet hjemmefra Amir hadde det vanskelig hjemme og dro alene fra Nord Afrika som 14-åring. Han driftet rundt i flere europeiske land før han tilslutt endte opp i Norge. Få dager etter hans første møte med norsk jord vandret han gatelangs i Oslo og solgte narkotika. Så forsvant Amir fra fra asylmottaket.

- Flere instanser fanget opp «Amir» sin situasjon og meldte fra om bekymring for menneskehandel, forteller Line Ruud Vollebæk, ungdomsarbeider og fagperson på området.

Ruud Vollebæk møtte «Amir» for første gang som 17-åring på gata. Da har han fått avslag på asylsøkanden og er allerede blitt hanket inn av politiet en rekke ganger for salg av dop.

- Tross i flere bekymringsmeldinger og savnede-rapporter satt ikke politiet de kriminelle handlingene i sammenheng med menneskehandel. Det gjorde heller ikke UDI i begrunnelsen for avslaget på asylsøknaden til «Amir», sier Ruud Vollebæk.

«Amir» sa ingenting Kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt, Nina Bjørlo, sier det er svært vanskelig å fakke bakmenn i saker som handler om menneskehandel.

- Vi er avhengig av at barnet gir oss informasjon og forteller om hva som har skjedd. Kan det ikke bevises, er vi like langt, sier Bjørlo.

Undersøkelser viser at barn ofte er uvitende om hva menneskehandel innebærer og forteller sjelden uoppfordret om hva de blir utsatt for. Det var vanskelig for «Amir »å fortelle hva han drev med.

- Han fortalte at han verken ville hatt mat, klær eller et sted å bo, hvis han brøt med nettverket. Jeg tror han ble utsatt for vold og trusler, men han bortforklarte alltid skadene, sier Line Ruud Vollebæk.

Hun forteller at barna ofte har klart seg selv i mange år og er avhengig av nettverket som også utgjør en trussel.

- De vet ikke hvordan de skal klare seg uten og kanskje skylder de penger. Hvis de bryter uten å vite at de blir ivaretatt har de ingenting å vinne, sier Vollebæk.

Les også: Politikere skiller mellom barn fordi de ikke er «våre».

- Hvorfor hjalp vi ham ikke? «Amir» ble aldri overført til barnevernet. Vollebæk hadde telefonkontakt med ham innimellom, og for en stund tilbake ringte han fra en italiensk storby, kort tid etter fikk hun vite at han var tilbake i Norge.

- Han var dårlig og sliten, han innså at det ble en evig runddans i Europa og søkte tilslutt om frivillig retur til hjemlandet, men han forsvant før returen ble gjennomført, sier en bekymret Vollebæk.

- UDI sier at flere av barna forsvinner fordi de vet de kommer til å få avslag?

- Det kan godt hende, men hvis det er grunnen så gjør ikke det bekymringen noe mindre. Man er minst like sårbar når man har mistet håpet om å få opphold.  De er desperate og sitter kanskje i dyp gjeld. «Amir» var i det norske systemet, det ble meldt fra om stor bekymring for menneskehandel. Politiet tok ham flere ganger, hvorfor hjalp vi ham ikke?

Nå er det lenge siden Vollebæk så «Amir».

- Han en forhåpentligvis ute der et sted, men jeg aner ikke hvor eller hvordan det går med ham.

Les også: - Når et asylbarn forsvinner er det ingen konsekvenser
               - Vi må straks få på plass lukkede asylmottak
 

BEKYMRET: Line Ruud Vollebæk er bekymret for at flere barn skal falle mellom to stoler, slik «Amir» gjorde. Foto Dagbladet/ Jacques Hvistendahl.
BEKYMRET: Line Ruud Vollebæk er bekymret for at flere barn skal falle mellom to stoler, slik «Amir» gjorde. Foto Dagbladet/ Jacques Hvistendahl. Vis mer