Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forhastet av Busch

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Riksadvokat Tor-Aksel Busch er bekymret for politikilders sikkerhet. Han frykter at «tysterkanalen» skal tørke ut og stoppe oppklaring av alvorlig kriminalitet. Gjennom Dagbladet ble det denne uka kjent at han igjen har kastet seg over denne saken. Han har skrevet til Justisdepartementet for å få nye regler som beskytter informantene og hindrer innsyn i hvordan politiet samarbeider med dem. Han er åpenbart frustrert over at domstolene har tillatt forsvarerinnsyn i dette samarbeidet.

I dagens avis får han støtte fra justisminister Knut Storberget.

• Vi deler Buschs ønske om å oppklare kriminalsaker og forstår godt at informantene må beskyttes. Men dette kan ikke gå på akkord med grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper. Terrortrusler og ny, organisert kriminalitet setter tradisjonelle etterforskningsmetoder under press. Vi forstår ikke at Riksadvokaten til stadighet må komme med utspill som utfordrer jevnbyrdigheten som må være mellom anklager og tiltalt. Istedenfor å klage over at domstolene forholder seg til jevnbyrdighetsprinsippet, bør han søke å finne løsninger innenfor dagens regler.

• Riksadvokatens iver etter å innskrenke tiltaltes rettigheter kommer i et særlig merkelig lys på bakgrunn av den manglende interesse embetet har vist i forhold til å beskytte medienes kilder. Dagbladet er blant dem som er krenket. Samtaler våre medarbeidere har hatt med anonyme kilder er avlyttet og tillatt brukt som bevismateriale i rettssaker. Riksadvokaten har avvist å gå videre med denne saken, og det er dermed opp til andre myndigheter å rette på dette grunnleggende prinsippspørsmålet.

• Kildevernet sikrer en åpen og fri diskusjon om alle typer saker i det offentlige rom. Retten til kildevern følger blant annet av Norges internasjonale forpliktelser, i særlig grad menneskerettskonvensjonen. Jevnbyrdighet i strafferettspleien er like sentralt og viktig i et samfunn som er basert på åpenhet, ytringsfrihet og rettssikkerhet.

• Vi har tidligere sett at Riksadvokaten har stått imot presset om å innføre ufundert terrorlovgivning, nettopp under henvisning til disse prinsippene. Derfor er det skuffende å registrere holdningen vi ser konturene av her.

LEDER