Banksvindel i USA

Forhatt banksjef lurte kundene opp i stry. Fikk 1,1 milliarder i sluttpakke

- Wells Fargo snyter så mange kunder, investorer og ansatte som de bare kan.

MØTTE SENATET: Denne høringen markerte i praksis slutten på John Stumpfs tid som øverste leder i storbanken Wells Fargo. Stumpf nektet skyld i svindelen som har pågått under hans ledelse og trakk seg i dag fra jobben. Fallskjerm: 1,1 milliarder kroner.   REUTERS/Gary Cameron/File Photo
MØTTE SENATET: Denne høringen markerte i praksis slutten på John Stumpfs tid som øverste leder i storbanken Wells Fargo. Stumpf nektet skyld i svindelen som har pågått under hans ledelse og trakk seg i dag fra jobben. Fallskjerm: 1,1 milliarder kroner. REUTERS/Gary Cameron/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): John Stumpf trekker seg fra jobben som sjef i banken Wells Fargo med umiddelbar virkning.

Med seg ut døra får den omstridte bankmannen en sluttpakke på småpene 1,1 milliarder kroner, skriver USA Today.

Stumpf har vært under kraftig kritikk i amerikanske medier etter det ble kjent at banken hans åpnet 2,6 millioner konti i kundenes navn - uten kundenes godkjenning.

Kontiene hadde i snitt 25 dollar i avgift ved åpning.

Lurte kundene opp i stry

I enkelte tilfeller opprettet bankansatte i Wells Fargo falske epost-adresser for å også dele ut kredittkort uten kunders godkjenning, skriver New York Post.

- Jeg er takknemlig for å ha fått muligheten til å lede Wells Fargo, uttalte Stumpf i dag, og uttrykket samtidig optimisme over at banken kan komme tilbake fra uføret de siste skandelene har plassert dem i.

Det ble for alvorlig vanskelig for Stumpf å bli sittende i jobben da han nylig måtte svare på Senatets spørsmål i etterkant av kontibløffen i Wells Fargo. Kritikken ble ledet av demokraten Elizabeth Warren, og Stumpf ble beskyldt for å ha tjent seg søkkrik på en svindel han nå nektet å ta ansvar for.

- Du burde si opp

I Sentat-høringen hevdet Stumpf at han ikke kjente til den utbredte praksisen med å åpne konti uten kunders godkjenning. Ifølge Warren skjøv han ansvaret videre til de «vanlige» arbeiderne i banken, og Warren ytret tydelig et ønske om at politiet burde åpne sak mot banktoppen.

- Dette handler om ansvar. Du burde si opp. Du burde gi tilbake pengene du tok mens denne svindelen pågikk, og du burde bli etterforsket av Justisdepartementet. Den eneste måten Wall Street kommer til endre på seg er om toppene risikerer fengsel når store svindler pågår. Fram til den dagen er det «business as usual», og i store banker som Wells Fargo virker det å bety at man snyter så mange kunder, investorer og ansatte som de bare kan, raste Warren ifølge CNBC.

Sa nei til 350 millioner

Wells Fargo måtte ut med 1,5 milliarder i bøter etter myndighetene hadde etterforsket ferdig kontisvindelen. Så langt har banken kvittet seg med 5300 ansatte, ifølge New York Post.

Selv om Stumpf altså tar med seg over én milliard norske kroner ut i jobbsøkermarkedet, skal han ifølge NBC News også ha sagt fra seg drøyt 350 millioner.

Årsaken til dét skal være det kritiske søkelyset mot retningen banken har tatt under hans lederskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer