Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forholdene er for dårlige i fengselet

Molands lege mener situasjonen i fengselet ikke passer for en malariasyk mann. - Han kaster opp og har smerter.

DÅRLIGE FORHOLD: - Forholdene er dårlig for Moland og jeg vil helst ha ham på sykehuset, sier Molands lege. Foto: Espen Røst
DÅRLIGE FORHOLD: - Forholdene er dårlig for Moland og jeg vil helst ha ham på sykehuset, sier Molands lege. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Advokat Morten Furuholmen mener malariasyke Tjostolv Moland ikke har fått forsvarlig medisinsk oppfølging — og gir Utenriksdepartementet skylda.

— Hadde de fått medisiner og oppfølging i god tid, er det godt mulig at han ville unngått det, sier Furuholmen til Dagbladet.

Forsvareren opplyser at Moland er veldig syk av malaria. Han får nå intravenøs behandling i fengselet. Grunnet frykt for egen sikkerhet vil han ikke behandles på sykehus.

- Forholdene er dårlige
Dr. Jean Paul Lonbale sa sent i går til Dagbladet at han hadde sluppet inn i fengselet ved ni-tida i går kveld, etter stengetid.

— Da jeg var der nå i kveld spydde han og jeg ga ham drypp for å lindre smertene Han hadde vondt i magen. Det er kanskje på grunn av malaria, og fordi han ikke har spist siden i går, og fordi han tenker så mye, sa legen, som skal tilbake i fengselet i dag.

- Samarbeidet med fengselsdirektøren går bra. Vi kjenner hverandre fra tidligere og han stoler på meg og forstår at jeg må ha med  medisin inn i fengselet.

Lumbale mener situasjonen i fengselet ikke passer for en malariasyk mann.

MALARIASYK: - Han kaster opp og har smerter, sier Molands lege. Foto: Espen Røst
MALARIASYK: - Han kaster opp og har smerter, sier Molands lege. Foto: Espen Røst Vis mer

- Forholdene er dårlig for Moland og jeg vil helst ha ham på sykehuset. Han har rett i at folk vil være sinte på ham etter medieoppslagene, men jeg tror at sikkerhetsstyrkene vil passe på ham mens han er på sykehuset, sier legen til Dagbladet.

Orm i magen
Etter at klienten har fått malaria, er Furuholmen forbannet over at Utenriksdepartementet (UD) ikke har sørget for et bedre medisinsk apparat rundt Kongo-fangene.

— Jeg ble veldig overrasket over at de hadde anmodet å få malariatabletter, og at det vel hadde gått sju-åtte uker, før jeg kom, uten at de hadde tabletter tilgjengelig, sier Furuholmen.

Nå frykter han at Moland ikke vil være i stand til å delta under ankebehandlingen 13. oktober. Furuholmen sier at da han så klientene i Kongo for ei drøy uke siden, hadde Moland fått orm i magen.

Ifølge Furuholmen måtte Moland og French betale legetilsyn av egen lomme til 300 dollar per konsultasjon. Han mener Moland må ha blitt smittet av malaria i perioden forut for hans besøk.

—UD ansvarlig
— Hvem holder du ansvarlig?
— Jeg tok det opp med UD, og det var gjennom UDs mann at det ble orden på det. Slik jeg har skjønt det, hadde de tatt det opp med UD ved gjentatte anledninger, uten at det hadde kommet noe ut av det. Jeg sa at det var helt uforsvarlig at de hadde gått uten medisinsk oppfølging, særlig når Moland hadde orm i magen, som man med letthet kunne ha fått kontroll på, sier Furuholmen.

SLAKTER UD: Advokat Morten
Furuholmen
mener UD reagerte
for sakte
på Molands og
French´ bønn om
hjep. Nå er Moland
alvorlig
malariasyk.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SLAKTER UD: Advokat Morten Furuholmen mener UD reagerte for sakte på Molands og French´ bønn om hjep. Nå er Moland alvorlig malariasyk. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Han sier at han diskuterte saken med UDs Dag Thorstein Wangen, som da var i Kongo.

— Jeg ga uttrykk for at jeg syntes det var påfallende at de ikke hadde fått en ordning.

Ragnhild Imerslund i UD avviser Furuholmens framstilling. Hun sier at Moland og French har fått løpende legeoppfølging hele veien, og at departementet hjalp til med å dekke legeutgifter også før Furuholmen var i Kongo.

— Da Furuholmen var der, ble vi kjent med at de var misfornøyd med legen de hadde, blant annet fordi han ikke snakket engelsk. Da sørget vi for å skaffe en engelsktalende lege, sier hun.

Furuholmen mener Utenriksdepartementet har sviktet overfor Moland og French.

— Hvis man har to mann som ber om å få medisiner og det ikke skjer noe på sju-åtte uker, da har det sviktet i det leddet, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media