Forholdene for barn i Irak drastisk forverret

Saddam Hussein sørget i det minste for mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Situasjonen for barn i Irak er blitt drastisk forverret de siste årene. På mange områder var det bedre før krigen, heter det i en rapport fra UNICEF.

- Barna i dag har det mye verre enn for et år siden, og det er klart at de har det verre enn for tre år siden, sa Dan Toole som er direktør for nødprogrammer for FN-organisasjonen mandag.

Han sa at irakerne ikke lenger har trygg tilgang til en statlig garantert matkurv, slik Saddam Hussein innførte for å motvirke sanksjonene.

Tool sa også at forholdene for kvinner og barn er betydelig forverret siden bombingen i februar 2006 av en sjiamuslimsk moské nord for Bagdad, som utløste en bølge av sekterisk vold.

Framgangen folk registrerte i de første månedene etter den amerikanske invasjonen, da de kunne bevege seg fritt rundt og hadde tilgang til markeder og helsesentre, er tapt i dag.

- Alle indikatorer for helse og næringsinntak er på vei nedover, sa han og la til at data som nylig ble offentliggjort og som viste framgang for et par år siden, er foreldet.

- Mange mødre er redd for å ta barna til helsesentre, og mange er redde for å sende barna på skole, sa han. Mange husholdninger styres nå av kvinner fordi mennene er drept.

Bare to tredeler av befolkningen har nå tilgang til rent vann, ifølge UNICEF.

UTBRENT BIL: To barn undersøker restene av et utbrent bilvrak, i Sadr City i Bagdad. To mennesker ble drept og fire såret, under et nattlig angrep her, 10. juli. Foto: SCANPIX/AFP/WISSAM AL-OKAILI
UTBRENT BIL: To barn undersøker restene av et utbrent bilvrak, i Sadr City i Bagdad. To mennesker ble drept og fire såret, under et nattlig angrep her, 10. juli. Foto: SCANPIX/AFP/WISSAM AL-OKAILI Vis mer

(NTB)

Ei jente er tilbake på stedet der hun ble skadd i en bombeeksplosjon, der flere titalls mennesker ble drept. Flesteparten av de drepte var kvinner og barn.
LEKER KRIG: En fireåring gråter, i det to andre barn leker henrettelse i Bagdad. Barnas leker er sterkt påvirket av den dagligdagse volden rundt dem. En av de mest populære lekene, er konfrontasjoner mellom politi og militsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer