Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forholdene skulle egentlig ikke by på problemer

Flere fly passerte før og etter «Siv» forsvant, opplyser Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARDUFOSS (Dagbladet): Søkene etter det savnede Hercules-flyet fortsetter for fullt. Værforholdene i søkeområdet rapporteres fortsatt som svært utfordrende for personellet som er ute.

To helikoptre er akkurat nå i luften for å se om det er mulig å gruppere de luftbårne letemannskapene nærmere det trolige havariområdet, samtidig personer «kjemper på» til fots gjennom det krevende landskapet, opplyser den svenske redningstjenesten.

I tillegg blir nå et amerikansk Hercules-fly og det norske Orion-flyet som drev søk i natt satt inn igjen i leteaksjonen. Orion-flyet erstatter de to norske F-16-flyene som overtok søket i morges.

Videre styrker Forsvaret nå leteaksjonen med fire Bell 412-helikoptre fra Bodø.

Oberstløytnant ved Forsvarets operative hovedkvarter, John Espen Lien, forteller til Dagbladet at den stadig uavklarte situasjonen preger store deler av Forsvaret. Værforholdene gjør at det fortsatt kan drøye lenge før svar foreligger.

Kolleger og venner - Jeg kjente ikke de savnede selv, men det er veldig mange som er berørt av dette personlig. Det er gode kolleger og venner som er savnet. Dette er en situasjon som selvsagt preger både øvelsen her og forsvaret, sier han.

Redningsaksjonen ledes i første rekke av hovedredningssentralen i Sverige med samarbeid fra Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

- Akkurat nå har vi to norske skredeksperter som er på vei. Skredfaren er fire på en skala som går til fem, så den er veldig høy. Letemannskapet til fots kjemper på og gjør en fantastisk innsats, sier pressetalsmann Tobias Nicander i den svenske Sjö- och flygräddningscentralen til Dagbladet.

På Forsvarets pressesenter på Bardufoss er oppmerksomheten nå rettet mot den internasjonale øvelsen Cold Response. Den fortsetter som normalt, sier oberstløytnant Lien.

- Det er avgitt en del ressurser fra øvelsen til redningsarbeidet. Det er en del personell som både har vært i Sverige og i Norge. Vi har gjennom natta bidratt med helikoptre og det har vært ett Orion-fly i aksjon, sier Lien.

- Skvadronen dette gjaldt er tatt ut av øvelsen slik at de kan bearbeide dette, møtes og snakke. Øvelsen for øvrig fortsetter som normalt.

Tysk fly passerte rett før Han forteller at stadig vekslende forhold gjør søket etter flyet vanskeligere.
- Hvordan var værforholdene i området da flyet forsvant fra radaren?

- Det er vanskelig å si. Det er store lokale variasjoner, men det som er kommet fram var at det var ikke spesielt gode forhold. Men egentlig ikke forhold som i utgangspunktet skulle by på problemer.

SAVNET: Ståle Garberg, Siw Robertsen, Bjørn Haug, Truls Ørpen og Steinar Utne er savnet. Foto: Forsvaret
SAVNET: Ståle Garberg, Siw Robertsen, Bjørn Haug, Truls Ørpen og Steinar Utne er savnet. Foto: Forsvaret Vis mer

- Var det forsvarlig å sende flyet gjennom dette området?

- Det har jeg ingen formening om. De fløy i dette området og andre fly fløy i dette området. Vi hadde et tysk fly som nettopp hadde flydd forbi og landet i Kiruna, og vi hadde en flytrafikk fram og tilbake i formiddagstimene. Så det har vært flydd i dette området under hele øvelsen.

Forstsatt et mysterium Flyet var utstyrt med nødpeilesender. Hvorfor det ennå ikke er fanget opp signaler fra denne er fortsatt uklart. I morgentimene i dag ble det fanget opp spor fra varmesøkende kameraer.

Dette sporet er nå sjekket ut av saken, forteller Lien. Han mener Orion-flyet er optimalt for søket.

 - De meste effektive flyene til søk er de som flyr lavt og har sensorer om bord som er meget gode, sier han.

Forsvaret har også satt inn F16 jagerfly i søkene.

 - Hva var var det siste som ble kommunisert fra flyet?

- Vi har registrert at man mistet kontakten med flyet, det forsvant fra radaren på et tidspunkt. Inntil da har jeg ikke registrert at det skulle være noe unormalt.

SVÆRT DÅRLIG VÆR: Hjelpemannskapet har vært ute siden 19.00 torsdag kveld. Peter Brask kjører beltevogn og fortalte i natt at sikten og vinden i området gjør letingen vanskelig. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SVÆRT DÅRLIG VÆR: Hjelpemannskapet har vært ute siden 19.00 torsdag kveld. Peter Brask kjører beltevogn og fortalte i natt at sikten og vinden i området gjør letingen vanskelig. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling