Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forholdet mellom Danmark og Sverige på frysepunktet

- Kan få alvorlige konsekvenser.

ISKALDT: Uenigheter om flyktningkrisen har bidratt til at naboskapet mellom Danmark og Sverige nå er så dårlig som det kan bli, mener en svensk aviskommentator. Foto: Johan Nilsson /TT / NTB scanpix
ISKALDT: Uenigheter om flyktningkrisen har bidratt til at naboskapet mellom Danmark og Sverige nå er så dårlig som det kan bli, mener en svensk aviskommentator. Foto: Johan Nilsson /TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uenigheter om flyktningkrisen har bidratt til at naboskapet mellom Danmark og Sverige nå er så dårlig som det kan bli, mener en svensk aviskommentator.

Siden i høst har svenske og danske politikere kjempet for å finne en løsning for å takle strømmen av flyktninger og migranter. Samtidig er stemningen mellom nabolandene blitt mer og mer anspent, mener Aftonbladets lederskribent Anders Lindberg.

- Om vi ikke stopper nå vil situasjonen få alvorlige konsekvenser for menneskene som bor i Øresund-regionen og for samarbeidet mellom Danmark og Sverige i det hele tatt, mener han.

I en leder i avisen i forrige uke beskrev Lindberg hvordan svenskene ser på Danmark som «helvetes forgård», mens Danmark ser svenskene som naive og håpløst politisk korrekte.

- Må snakke sammen Siden har det vært flere gnisninger mellom de to nabolandene. Grensekontrollen mellom Sverige og Danmark, der også kontrollen mellom Danmark og Tyskland spiller en rolle, skaper splid, og foreløpig er det ikke avklart hvor lenge grensekontrollen i Øresund skal opprettholdes.

Danmarks justisminister Søren Pind har uttalt at konsekvensen av ID-kontrollen mellom landene vil bli at Øresund-regionen blir «smadret».

Lindberg er enig, og han ser bare én løsning på problemet: Sveriges statsminister Stefan Löfven må løfte telefonrøret og ringe sin danske kollega Lars Løkke Rasmussen for å finne en løsning, skriver han.

Langvarige problemer Drude Dahlerup, professor i statsvitenskap ved universitetet i Stockholm, mener at fiendskapet mellom Danmark og Sverige skyldes at mange års samarbeidsproblemer nå er eskalert.

- Nå står vi plutselig i en situasjon der det er behov for å samarbeide og treffe beslutninger. Det er blitt vanskelig fordi forholdet som er bygget opp er så elendig, sier Dahlerup.

Siden 4. januar har alle måttet vise ID med bilde for å slippe inn i Sverige med buss, tog eller ferje. Grensekontrollen ble nylig forlenget til 8. februar.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media