- Forholdet til Sverige er blitt nokså anstrengt

Direktør ved nobelinstituttet igjennom 25 år, Geir Lundestad (70) mener svenskene må holde fingra unna Nobels fredspris.

BOKAKTUELL: Avgått direktør ved nobelinstituttet, Geir Lundestad (70). Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
BOKAKTUELL: Avgått direktør ved nobelinstituttet, Geir Lundestad (70). Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geir Lundestad var direktør ved Det norske nobelinstitutt i 25 år, fram til han gikk av etter den foreløpig siste utdelingen nå i  desember.

Han er den personen med best innsikt i hva som har foregått i Norges kanskje mest prestisjefulle institusjon fra 1990 og fram til i dag.

I mange år holdt han tett om egne synspunkter - slik en sekretær skal.

Men etter at han gitt av, har han tatt bladet fra munnen. Han sa blant annet at tidligere stats- og utenriksministere ikke bør sitte i komiteen, noe som ble oppfattet som et stikk til daværende komitéleder Thorbjørn Jagland. Nå kommer det også bok.

- Det er en annen tid, og jeg mener kravene til åpenhet rundt prosesser er større i dag enn da jeg tiltrådte. Folk har krav på å få vite mer om hva som foregår rundt Nobels fredspris, sier Lundestad.

Har surnet I midten av september kommer boka «Fredens sekretær» på Kagge forlag. Der vil Lundestad skrive om fredsprisvinnerne i sin tid, som blant andre inkluderer Dalai Lama, Barack Obama, Mikhail Gorbatsjov, Nelson Mandela, trekløveret Arafat, Rabin og Peres, Al Gore, og nå sist, Malala Yousafzai, som var 17 år gammel da hun fikk prisen.

Lundestad, som er den av representantene fra fredsprisinstitusjonen som har hatt mest kontakt med prisvinnerne, vil omtale hver av prisvinnerne for seg.

Han vil også omtale de seks lederne av nobelkomiteen han har jobbet med, også Thorbjørn Jagland som var leder de siste seks åra Lundestad satt som direktør.

Forholdet til Sverige, som er en side ved arbeidet med Nobels fredspris som ifølge Lundestad er blitt for lite omtalt, blir også viet et eget kapittel.

Det er et forhold som har surnet, skal vi tro Lundestad.

- De ønsker kontroll - Det startet med et fantastisk forhold. Nå er forholdet nokså anstrengt, sier Lundestad til Dagbladet.

- Har det dårlige forholdet noe med deg å gjøre?

- Nei, det har med rollefordelingen å gjøre, de ønsker kontroll over områder der vi skal ha kontroll, så det har vi selvfølgelig motsatt oss, sier Lundestad.

- Går det ut over Den norske nobelkomiteens autonomi?

- Nei, det har det så langt ikke gjort, sier Lundestad.

Lundestad har snakket om samarbeidsproblemene med den svenske nobelstiftelsen tidligere. På Skavlan på NRK kort tid etter at han gikk av, beskyldte han svenskene for konserntenkning og anklaget dem for brudd på statuttene i Nobels testamente.

- De blander seg opp i stadig mer. For eksempel vil de gjerne ansette min etterfølger. Det er et direkte brudd på statuttene. Det er Den norske nobelkomite som ansetter sekretæren i komiteen, sa han under intervjuet.

Taushetsplikt Lundestad har måttet legge bånd på seg under skrivingen av boka. Han er fortsatt underlagt en viss taushetsplikt - og kan ikke referere direkte hvem som har sagt hva under komitémøtene.

- Jeg vil respektere statuttene, selv om det er mange ting jeg kunne tenkt meg å skrive. Men det finnes jo mange måter å jobbe seg rundt de begrensningene på, sier Lundestad.

SNAKKER UT: Lundestad sammen med daværende leder av nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, under fredsprisutdelingen i desember. Etter at han gikk av har Lundestad kommet med kritikk av blant annet Jagland. Foto: Jacques Hvistendahl  / Dagbladet
SNAKKER UT: Lundestad sammen med daværende leder av nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, under fredsprisutdelingen i desember. Etter at han gikk av har Lundestad kommet med kritikk av blant annet Jagland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer