Forhørs- dommeren

Navn: Gro Eva Farseth Joly Alder: 56 Yrke: forhørsdommer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadde ikke Eva Joly vært fra Grünerløkka i Oslo, men født fransk, kunne hun blitt president i Frankrike. I en fersk meningsmåling figurerer hun på topp sammen med Jean-Claude Killy i spørsmålet om hvilke ikke-politikere franskmenn kunne tenke seg som president. Det tar hun med stor ro, og sier at franskmennene ønsker seg en ikke-korrupt politiker som statsoverhode.

Som Frankrikes fremste korrupsjonsjeger er det det hun symboliserer. Akkurat nå er hun klar til år reise til Manila og avhøre nøkkelvitnet i Elf-saken, tidligere direktør Alfred Sirven. Hun stamper av utålmodighet ved den langsomme måten filippinsk politi behandler saken på, men må smøre seg med tålmodighet.

Dommeren som kom inn fra kulda, sier hennes franske kolleger. Eva Joly levde «i kulda», det vil si i Norge, til hun var 20. Da dro hun til Frankrike som au pair og giftet seg med sønnen i huset som hun fikk to barn med. Samtidig studerte hun jus og jobbet blant annet åtte år som statsadvokat i Orléans og Evry. I 1990 fikk hun jobb i Finansdepartementet, med spesialområde bedrifter i økonomiske vanskeligheter. I 1994 begynte hun i påtalemyndighetens økokrimavdeling i det franske justisdepartementet.

Samme år fikk franskmennene øynene opp for henne da hun påla politiet å hente finans- og fotballmagnaten Bernard Tapie med håndjern til avhør.

Eva Joly ser det som en slags visjon å rense Frankrike for korrupsjon. Det er litt av en oppgave. Riktignok er Frankrike mindre korrupt enn Italia, men mer enn Tyskland og mer enn Storbritannia.

Eva Joly innkaller Frankrikes mektigste til avhør på sitt kontor i godt bevoktede Rue des Italiens. Der må de møte hennes iskalde blikk, som ikke viker en tomme selv under de største avledningsmanøvre. De frekkeste påkaller alltid en bestemor eller en sjenerøs tante for å forklare en mistenkelig konto i Sveits. I Elf-saken har hun nå støtte av en kollega, Laurence Vichnievsky, like høy, mørk og av russisk avstamning som Eva Joly er liten, blond og norsk. Paret er fryktet i franske finanskretser. Med god grunn. Begge er dødstruet og lever med livvakter døgnet rundt.

Eva Joly har nære bånd til Norge. I de siste årene har hun vært styremedlem i bistandsorganisasjonen Plan International. Hun elsker norsk natur og går på turer, ski og skøyter. I norsk natur får hun avbrekk fra presset i Paris. Hun tar seg også pauser i Paris med barnebarnet Salomé, mormors øyesten. Det kommer godt med i Eva Jolys daglige kamp mot økokrims verstinger.