17 tilfeller etter vaksinering:

Forhøyet blodtrykk mistenkt bivirkning

Til sammen 17 tilfeller av høyt blodtrykk er meldt som mistenkte bivirkninger etter mRNA-vaksinene, ifølge Legemiddelverket.

17 TILFELLER: Legemiddelverket har mottatt 17 meldinger om blodtrykksstigning etter vaksinene fra Pfizer og Moderna. Foto: Berit Roald / NTB
17 TILFELLER: Legemiddelverket har mottatt 17 meldinger om blodtrykksstigning etter vaksinene fra Pfizer og Moderna. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

- Vi har fått meldinger om noen få pasienter som har fått et kraftig blodtrykksstigning etter vaksinen. Det er bare snakk om noen få meldinger, men det er viktig å være oppmerksom på at det kan skje, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet.

Han understreker at det ikke er bevist at det er en sammenheng med vaksinene, og at forhøyet blodtrykk foreløpig har status som mistenkt bivirkning.

To på sykehus

Av de 17 pasientene som har opplevd denne typen bivirkninger var det 15 kvinner og to menn. Pasientene var mellom 28 og 98 år gamle. 16 av tilfellene er mistenkte bivirkninger etter vaksinering med Pfizers vaksine, mens ett tilfelle har oppstått etter vaksinering med Moderna.

- To av pasientene har fått så høyt blodtrykk at de har trengt sykehusbehandling, men blodtrykket har stabilisert seg etter noen få dager, så det ser ut til å gå fort over. Men det er klart at alvorlig forhøyet blodtrykk er viktig at behandles, derfor er det viktig å gjøre legene oppmerksom på at det kan forekomme i svært sjeldne tilfeller.

IKKE BEVIST SAMMENHENG: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket understreker at forhøyet blodtrykk ikke er bevist som bivirkning av vaksinene. Det er også ytterst få tilfeller, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
IKKE BEVIST SAMMENHENG: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket understreker at forhøyet blodtrykk ikke er bevist som bivirkning av vaksinene. Det er også ytterst få tilfeller, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Pasientene som har fått forhøyet blodtrykk, har fått det i løpet av de første dagene etter vaksinering, forteller Madsen.

- For noen vet vi ikke hvor lang tid det har tatt før det har normalisert seg igjen, og vi oppfordrer derfor alle som har meldt denne type bivirkninger til å oppdatere meldingene sine, slik at vi kan se det endelige resultatet for alle.

Vanlige/forventede bivirkniger

  • Hodepine
  • Utmattelse
  • Uvelhetsfølelse
  • Feber
  • Kvalme
  • Smerter i kroppen

Bivirknigene kommer gjerne første eller andre dag etter vaksinering og varer omtrent 2-3 døgn.

(Kilde: Statens Legemiddelverk)

Tilfeller i utlandet

Madsen oppfordrer til at slike tilfeller må meldes inn til Legemiddelverket, slik at de kan få en bedre oversikt over hvor hyppig dette eventuelt forekommer.

- Heldigvis er det ingen som har tatt varig skade av dette, ut fra det vi har kartlagt så langt. Men det er viktig å være føre var om man oppdager slike tilfeller, slik at pasientene får riktig behandling.

Forhøyet blodtrykk har også blitt meldt som mulige bivirkninger fra mRNA-coronavaksinene i utlandet, sier Madsen.

- Blant annet har det blitt meldt en del tilfeller i Frankrike.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

505 nye meldinger

Totalt har Legemiddelverket mottatt 12 836 om mistenkte bivirkninger etter coronavaksine. Det er 505 flere meldinger enn det var for ei uke siden.

Totalt betegnes 1050 av de nesten 9000 meldingene som er behandlet, som alvorlige, ifølge Legemiddelverket. Dette tallet har økte med 104 den siste uka.

7808 av tilfellene betegnes så langt som lite alvorlige.

Meldinger om alvorlige hendelser behandles først. Derfor gir ikke tallene et riktig bilde av fordelingen mellom alvorlige og lite alvorlige hendelser, opplyser Legemiddelverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer