Føringsoffiserer: - Aldri sett Viksveen før

BERLIN (Dagbladet): I dag møtte to tidligere føringsoffiserer i Stasi den spiontiltalte Stein Viksveen ansikt til ansikt i retten. Ingen av dem hadde sett Viksveen før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var en veldig god dag, sa Viksveen da han kom ut av rettslokalet i går. Dagen i dag her ikke vært noe dårligere for den spiontiltalte journalisten. To tidligere føringsoffiserer i Stasi forklarte i retten at de ikke kunne kjenne igjen Stein Viksveen, og at de aldri hadde sett ham før.

- Det er ikke så overraskende, sier statsadvokat Lasse Qvigstad. Stein Viksveens advokat, Atle Helljesen, virket svært fornøyd etter at avhørene nærmet seg slutten i dag.

En av de to føringsoffiserene som var innkalt som vitner i Berlin i dag var etter det Dagbladet erfarer den tidligere lederen for Skandinavia-avdelingen i Stasi, Edgar Gladitz.

I 1977-78 var Gladitz agenten Lanzes føringsoffiser. I retten i dag sa han at han aldri har sett den spiontiltalte Stein Viksveen før. Men Gladitz har tidligere uttalt at han aldri møtte Lanze, men at han hadde hørt om agenten med det navnet.

Den andre som forklarte seg var også føringsoffiser, heller ikke han kjente igjen Viksveen.

Agent Monika

Advokat Helljesen fortsetter å kritisere statsadvokat Qvigstad for de svært så langtekkelige avhørene i Tyskland. Det tar veldig lang tid å oversette og det er pauser i ett sett. Totalt skal 14 vitner avhøres. I dag rakk de to. Det kan bety at hele denne uken og mesteparten av neste går med til vitneavhør.

I tillegg til de to føringsoffiserene som vitnet i dag, skal ytterligere tre føringsoffiserer forklare seg. I tillegg skal en kvinnelig instruktør og kurer, som gikk under dekknavnene 'Monika' og 'Rosita' forklare seg.

jon r. hammerfjeld@dagbladet.no

I BERLIN: Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad (foran), forsvarer Atle Helljesen og Stein Viksveen.