Føringsoffiserer avhøres

BERLIN/OSLO (Dagbladet.no): I dag startet avhørene av de første av de fem som er utpekt som «Lanze»s føringsoffiserer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er knyttet stor spenning til hva de fem vil si i sine forklaringer. I tidligere samtaler med politiet har de forklart at de var føringsoffiserer for «Lanze». En av dem som skal avgi vitneforklaring er Edgar Gladitz (66), som var føringsoffiser for «Lanze» mellom 1977 og 1978. Han er den eneste av de fem vitnene som har snakket med Dagbladet.

- Spionsaken i Norge er enestående, den er en skandale, sa Gladitz til Dagbladet.

Når han inntar vitneboksen vil han gjenta at han aldri har møtt «Lanze» og aldri hørt navnet til spionen som han skal ha ført i ett år. Likevel er det knyttet stor spenning hva de fire andre føringsoffiserene vil si i sine forklaringer.

Qvigstad fornøyd

Statsadvokat Lasse Qvigstad sier til Dagbladet.no at han er fornøyd med avhørene så langt. Viksveens norske advokat, Atle Helljesen, uttalte i går at det er påtalemakten som har presset i gjennom hemmeligholdelsen og tidsplanen for avhørene. Det avviser Qvigstad.

- Det er ikke vi som har avgjort hvordan forhørene skal foregå. Det er det den tyske domstolen som har tatt seg av.

Etter tysk rett skal vitner som avhøres under etterforskning ikke utsettes for offentlighetens lys, og det er derfor hemmelighetskremmeriet er såpass sterkt, sier Qvigstad.

Viksveen på sin side vil heller ikke presse mer på for å øke innsynet i rettssalen.

- Jeg er redd for at påtalemyndigheten vil bruke dette til å stenge og åpne rettssalen som de vil. Det kan føre til at de styrer hvilken informasjon som kommer ut. Derfor synes jeg det er bedre med en helt stengt rettssal, sier Viksveen.

Avhørene vil fortsette i hele dag, og man regner med at det kun vil bli en kort pause midt på dagen.

Dagbladets korrespondent Håkon Lund følger de rettslige avhørene i Berlin.