3000 samlet i Oslo-park:

- Forjævlig, farlig for barn

I parken på St. Hanshaugen i Oslo anslår politiet at 3000 personer var samlet til fest natt til søndag. Det hadde satt sine spor dagen derpå.

FESTNATT: Over 3000 personer festet natt til 6.juni i parken på St.Hanshaugen i Oslo. I løpet av kvelden rykket politiet ut flere ganger etter klager om høy musikk. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: Svein Dybdahl/Øystein Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ST. HANSHAUGEN (Dagbladet): Oslos parkperle og festarena St. Hanshaugen dagen derpå, søndag klokka 06.30, vakker morgensol.

Rundt 3000 festdeltakere har forlatt festplassen, og det er bare et nachspiel å høre i en gård rett over Ullevålsveien.

Og søppel overalt: flasker, glasskår, bæreposer, pledd, sneiper, ølbokser, vinkartonger, sko.

SKUMMELT I GRESSET: St. Hanshaugen park 06.30 søndag morgen. - Farlig med glasskår, advarer ryddemannskapet. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
SKUMMELT I GRESSET: St. Hanshaugen park 06.30 søndag morgen. - Farlig med glasskår, advarer ryddemannskapet. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

- Det er helt forjævlig at noen skal få grise til og ødelegge en park sånn. Slik så det ut her lørdag morgen også, og flere ganger før i år, sier en i det rutinerte ryddemannskapet.

- Farlig barbeint

Med «ødelegge» mener hun: - Det skumle er det ingen ser etterpå, særlig glasskår i gresset og bakken. Det kan være farlig for barn, hunder og andre å gå barbeint her.

- Vi advarer de som går tidlig tur, vi ser ikke alt nede i bakken og får ikke med glasskår, sier hun til Dagbladet, mens hun filmer, tar bilder og sender til oppdragsgiver Bymiljøetaten.

Ryddemannskapet velger å være anonyme og henviser til Bymiljøetaten i Oslo kommune.

DAGEN DERPÅ: Eventyrforteller Peter Christen Asbjørnsen på sokkel møter morgensola med søppelkaos i sin hjemlige park St. Hanshaugen. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
DAGEN DERPÅ: Eventyrforteller Peter Christen Asbjørnsen på sokkel møter morgensola med søppelkaos i sin hjemlige park St. Hanshaugen. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

- Hadde vært politisak hjemme

En ung mann i ryddegjengen kommenterer slik: - Hadde dette skjedd i mine hjemtrakter Hadeland, hadde det vært oppslag i lokalavisa og politisak. Og de som hadde gått fra et sted sånn, hadde havnet i gapestokk på torget, sier han.

Han og kolleger startet samme ryddejobb på Sørenga klokka 04. Da var ikke alle festdeltakerne gått hjem. Men badefolket kommer tidlig en slik flott dag.

En tredjemann i ryddegjengen på St. Hanshaugen legger til: - Det er et stort problem at det ikke er pant på mange av glassflaskene. Derfor blir mye liggende igjen og knust. Vi har spurt om glasscontainere flere ganger.

RYDDESJAU på St Hanshaugen søndag morgen etter at anslagsvis 3 000 festdeltakere har hygget seg har kveld og natt. Foto: Svein Dybdahl / Dagbladet.
RYDDESJAU på St Hanshaugen søndag morgen etter at anslagsvis 3 000 festdeltakere har hygget seg har kveld og natt. Foto: Svein Dybdahl / Dagbladet. Vis mer

Pass og nøkler

Og han forteller en historie fra en kollega forrige helg fra parken ved Grünerhaven. Der så det like ille ut.

- Så fant han ei veske med pass, nøkler og andre verdisaker. Han ringte hun som sto i passet og så at han kunne møte henne med veska og alt da han begynte på jobb 05.30 dagen etter. Nei, det var for tidlig for henne. Men det ordnet seg nok, sier søndagens ryddemann på St. Hanshaugen med et smil.

Etter et par timer ser det helt strøkent ut. Det har Dagbladet sett før i vår. Men ingen ser glasskår.

Klager

Musikkanlegg og støy førte til mange klager fra beboere i området, fortalte politiet.

- Man kan se at byen har begynt å våkne til live igjen, for å si det sånn. Mange har vært og er ute og koser seg med alkohol, sa operasjonsleder Cathrine Sylju i Oslo politidistrikt til Dagbladet i natt.

Full fest flere steder

På bystranda i Kristiansand har det også vært store ansamlinger natt til søndag. Ifølge politiet var det over 500 personer på stedet i løpet av lørdagskvelden og natta.

Også i Trøndelag hadde politiet nok å henge fingrene i natt til søndag. Til Adressa forteller operasjonsleder Øystein Sagen at de har hatt 140 oppdrag i løpet av natta - 43 av dem gjaldt forstyrrelse av nattero i fylket.

Det skal blant annet ha vært mange som samlet seg til fest på Skansen i Trondheim.

Også natt til lørdag var det full fest i Trondheim, med opptil 200 personer samlet ved Festningen.

I Trondheim er det for tida innført inngripende tiltak for å få bukt med økt smittetrykk. Blant annet skjenkestopp og en begrensning på to personer på besøk i private hjem. Kommunen har også oppfordret innbyggerne til å møte færrest mulig den kommende tida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer