- Forkastelig at noen skal slå mynt på andres elendighet

Det Mener Knut Moland om «Et Mord i Kongo».

UTIDIG:Tjostolv Molands far Knut Moland synes det er utidig å gi ut «Et Mord i Kongo» midt i utleveringsprosessen de to dødsdømte nordmennene i Kongo nå er inne i.  Foto: Espen Røst / Dagbladet
UTIDIG:Tjostolv Molands far Knut Moland synes det er utidig å gi ut «Et Mord i Kongo» midt i utleveringsprosessen de to dødsdømte nordmennene i Kongo nå er inne i. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I går skrev Dagbladet om Morten A. Strøksnes bok «Et Mord i Kongo», der han hevder at Joshua French og Tjostolv Moland hadde diamanthandleren Dedosh Lusangi - populært kalt «Sarkozy» - som kontakt i diamantbyen.

Lusangi-familien skal ha vært involvert i en rekke lysskye virksomheter, og har vært omtalt som en mafiafamilie.

Før helgen forhandlet predikant Rune Edvardsen fram en avtale mellom de to nordmennene og de etterlatte etter sjåfør Abedi Kasongo.

Konspirasjonsteori Knut Moland, Tjostolv Molands far, sier til Dagbladet at han tar beskyldningene i boka med stor ro.
- Dette føyer seg inn i rekka av konspirasjonsteorier, sier han.

- De to er beskyldt for å skulle rane en bank, stjele en okapi og å være spioner. Dette med diamanthandler har jo ikke en gang kongoleserne klart å finne på, fnyser Moland.

Utidig I et nettmøte med Strøksnes idag svarte forfatteren på lesernes spørsmål. En av innsenderne var Knut Moland:

I innlegget skriver Moland at han synes det er utidig å utgi en slik bok midt i utleveringsprosessen.

- Jeg synes det er helt forkastelig at noen skal slå mynt på andres elendighet på denne måten. Det sa jeg til deg i telefonen den gangen vi snakket sammen, skriver Moland i meldingen til forfatteren.

- Nå sier du at de ikke smuglet diamanter, men pressen har koblet dem til det. En av en uendelig rekke ville spekulasjoner, alle laget for å sko seg på feite overskrifter, skriver han.

Maken til ondskap som jeg har sett i denne saken trodde jeg ikke fantes. I Kongo har nærmest alle prøvd å tjene penger på saken, noen med de villeste forhåpninger, og sannelig har mange i Norge også skodd seg, skriver Moland i innlegget.

- Ikke bare pressen, men mange som har promotert seg selv, ved uttalelser som regel blottet for innsikt i saken. De har min fulle forakt. Kan du slutte deg til det Strøksnes?

Strøksnes svarte:
«Hei Knut Moland. Du vet minst like godt som meg at man ikke styrer medias oppslag. Boken er på 340 sider, det står to sider om dette. Jeg har forsøkt å skrive en så ærlig og objektiv bok jeg har kunnet, og mye i den går i Tjostolv og Joshuas favør. Har media trukket fram det? Nei. Så jeg kan delvis slutte meg til kritikken av hvordan media skaper dramaturgi og tar ting ut av sin samenheng. Hvis du leser hele boka vil du få et litt annet og mer nyansert bilde. Angående timingen: Å utgi en bok er en lang prosess, og vi har absolutt ikke timet for å skape trøbbel. Vi ga den ut når den var ferdig. Angående mine motiver: Jeg kan med hånden på hjertet si at det ikke er ønsket om oppmerksomhet eller salg som driver meg, og det har det faktisk aldri vært. »

FORFATTEREN AV «ET MORD I KONGO»:
Morten A. Strøksnes. 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
FORFATTEREN AV «ET MORD I KONGO»: Morten A. Strøksnes. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer