- Forkastelig krypjakt på Norges mest truede dyreart

Naturvernforbundet raser etter at turgåer fant blodige svamper med rottegift - sannsynligvis lagt ut for å ta livet av ulv.

LA UT SVAMPER MED GIFT: Svampene var antagelig lagt ut for å ta livet av ulv i området. Montasje: Ole Chr. Thomassen / Dagbladet / Politiet
LA UT SVAMPER MED GIFT: Svampene var antagelig lagt ut for å ta livet av ulv i området. Montasje: Ole Chr. Thomassen / Dagbladet / PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag skrev Dagbladet om en turgåer som i Trømborgfjella i Indre Østfold fant svamper dynket i blod, rottegift og knytt sammen med hyssing. Turgåeren måtte dra svampen, som sannsynligvis var lagt ut for å skade ulv, ut av munnen på hunden sin.

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet synes det er forkastelig at folk bedriver «faunakriminalitet og krypjakt på landets mest truede dyreart».

- Forhåpentligvis er det kun snakk om et fåtall mennesker som holder på med dette svineriet. Slik oppførsel er ikke bare skadelig for ulv, men også for andre dyr som beveger seg i marka, som hunder, sier han.

- Må ta avstand Lederen i Norges Bondelag, Nils Bjørke, understreket overfor Dagbladet at dette forsøket på å ta livet av ulv ikke er akseptabelt, men mener svampene sier noe om frustrasjonen som er ute på bygdene. Han mener motstanden mot ulv må tas mer på alvor.

- Antagelig er dette ikke noe vedkommende i utgangspunktet har ønsket å gjøre. Vi mener bestandsmålene er for høy. De må ned til et nivå som vi kan leve med.

Arnodd Håpnes mener Bjørke og Bondelaget må ta tydeligere avstand fra slike handlinger, og at det nærmest oppfattes som en legitimering av handlingene når han uttaler at han har forståelse for de.

- At han sier han har forståelse for at folk bedriver faunakriminalitet er ganske drøyt. Det må tas sterkere avstand fra primitiv krypjakt på Norges mest truede dyreart, sier Håpnes, og understreker at det er viktig at folk som oppdager slike ting anmelder det.

Fem drept lovlig Håpnes forteller at fem ulver har blitt skutt lovlig så langt i år.

- Hvor mange som er drept ulovlig er vanskelig å vite. Når vi kun har omtrent 25 helnorske ulv i Norge er det ikke vanskelig å forstå at ulven er truet. Sverige har ti ganger så mange ulv som oss og har derfor også muligheten til å skyte dyrene som gjør skade, sier han.

Det er svært vanskelig å drive forvaltning, som for eksempel å vurdere bestandspåvirkning av eventuelle lovlige skadefellinger når enkeltulver har påført sau- eller tamreinbestninger store skader, med så alvorlige mørketall, mener Håpnes.

Foto: Politiet
Foto: Politiet Vis mer

- Alle partiene på Stortinget ble i juni 2011 enige om et rovdyrforlik der målet er minst tre årlige ynglinger av ulv. Stortinget er samstemt om at vi minst skal ha så mange ulv i Norge som det vi har i dag. Derfor er målet å minst opprettholde den minimumsnbestanden vi har i dag, sier han.

- Dreper mindre Han ønsker å minne om at ulv står for stadig mindre skade på sau og tamrein.

- I 2011 hadde vi det laveste tapet av sau til rovdyr på ti år. Av disse tar ulv aller minst: rundt fem prosent av sauer tatt av rovdyr er realtert til ulv. Det er underlig at Bondelaget fortsetter sin retorikk uten å nevne at tapene er betydelig redusert og at ulv nesten ikke tar sau i det hele tatt. Ulv fremstilles som en trussel mot bygde-Norge, og det er ikke riktig, sier han.

Håpnes mener krypskyting forkludrer og forvansker normal forvaltning av ulven, og det må miljømyndighetene ta enda mer hensyn til.

- Det betyr i praksis strengere praksis og mye færre skadefellingsløyver enn det legges opp til og ingen lisensjakt fordi frafallet av ulv gjennom faunakriminalitet allerede er så stort, og av et så stort omfang at bestanden går nedover, sier han.

VIL HA ULV: Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet synes det er forkastelig at noen ønsker å ta livet av ulven med gift. Foto: Naturvernforbundet
VIL HA ULV: Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet synes det er forkastelig at noen ønsker å ta livet av ulven med gift. Foto: Naturvernforbundet Vis mer