EGEN GRUPPE: Robert Eriksson (Frp) vil ha en egen gruppe som etterforsker trygdesvindel. Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
EGEN GRUPPE: Robert Eriksson (Frp) vil ha en egen gruppe som etterforsker trygdesvindel. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Forkastelig, og kan likestilles med tyveri

Sterke reaksjoner i opposisjonspartiene på utstrakt trygdesvindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet om trygdesvindelen som  antas å årlig koste staten vel seks milliarder kroner.

- Det er helt forkastelig, dette er å stjele fra fellesskapet. Dessuten går det utover tilliten til systemet, sier Laila Dåvøy (Krf).

- Det er veldig alvorlig, og det er uforståelig at det svindles så mye, legger hun til.

Snitt på 175 000 kroner Dagbladet siterte seksjonsleder i NAV, Magne Fladby, på at de forfølger de store sakene i rettsystemet. Snittstørrelsen på sakene som anmeldes er på 175 000 kroner. Dåvøy mener at man også må ta de mindre svindlerne.

- Vi må gå etter både de store og de små svindlerne, man må ikke slippe unna med dette. NAV må få flere og bedre virkemidler.

Hun trekker fram problemet med bruken av falsk identitet, og påpeker i likhet med arbeidsminister Anniken Huitfeldt viktigheten av samarbeid mellom registrene.

- Nasjonalt Id-senter og NAV hadde en del gode forslag. Så lenge det ikke går utover personvernet må vi åpne for flere og bedre virkemidler, sier Dåvøy.

Hun får støtte av Torbjørn Røe Isaksen (H).

- Vi mener det er likestilt med tyveri, og at det må prioriteres høyere enn i dag. Dette er jo veldig store tall, men om det er 4, 6 eller 8 milliarder har egentlig ikke noe å si. Det som er viktig er at for hver krone som går ut så er det en krone mindre til for eksempel skoler, helse, eller ærlige trygdemottagere, sier Isaksen.

At trygdesvindel kan likestilles med annen kriminalitet er det naturlig nok bred enighet om. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt sa at hun ønsker en endring i holdningene, og at folk skal ha samme forhold til økonomisk kriminalitet som annen kriminalitet. Det er Isaksen enig i.

- Jeg mener det er naturlig å se om straffenivået er høyt nok, men det må vi eventuelt se nærmere på, sier han.

Vil sette ned egen gruppe Robert Eriksson (Frp) er leder for Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Han mener det må gjøres noen konkrete grep.

- FORKASTELIG: Laila Dåvøy mener vi også må gå etter de som svindler for mindre beløp. Foto:Mette Møller/Dagbladet
- FORKASTELIG: Laila Dåvøy mener vi også må gå etter de som svindler for mindre beløp. Foto:Mette Møller/Dagbladet Vis mer

- Fellesnevneren er at dette er organisert, sier Eriksson. Det jeg tror er at vi bare ser toppen av isfjellet. Det største problemet i denne sammenhengen ligger i organisert kriminalitet. Personer kommer til Norge, starter enkeltpersonforetak, går «konkurs» og etter en karantenetid har de rettigheter og hever trygd.

Han mener at dersom vi skal løse problemet med trygdesvindel så er det denne tråden vi må nøste opp.

- Frp har forslag om virkemidler mot organisert kriminalitet. Vi vil sette sammen en gruppe bestående av politiet, NAV og skatteetaten som skal ettergå dette. Det har vi utfordret arbeidsminister Anniken Huitfeldt på.

- Det er mange politifolk som ikke ønsker å gå av ved fylte 57 år, flere av disse går over i den private forsikringsbransjen, og gjør i bunn og grunn det samme der. Hvorfor skal de ikke kunne jobbe videre i staten, spør Eriksson.

Gir resultater - Vi har hatt flere eksempler på politifolk som har ønsket å jobbe lenger, og da gjerne utover fylte 60 år, sier Leder i Politiets fellesforbund, Arne Johannessen.

Uten å ta stilling til forslaget om en ny gruppe, understreker Johannessen at man allerede har gode erfaringer fra samarbeid mellom etatene. Han mener at trygdesvindel bør komme mer i fokus.

- Dette er et kriminalområde det bør satses mer på. Det kan sikre betydelige midler til fellesskapet. Tett samarbeid mellom etatene tror jeg er veien å gå.

- SE PÅ STRAFFENIVÅET : Torbjørn Røe Isaksen vil se på straffenivået for trygdesvindel. Foto:Torbjørn Grønning / Dagbladet
- SE PÅ STRAFFENIVÅET : Torbjørn Røe Isaksen vil se på straffenivået for trygdesvindel. Foto:Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer