Møter Anniken Huitfeldt:

- Forkastelig

Han har «ydmyket» toppdiplomater for åpent kamera. Nå skal Russlands frontfigur møte Norges nyslåtte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) for første gang.

I NORGE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hadde et nært og godt forhold til Jonas Gahr Støre. I kveld møter Lavrov Støres utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Terje Bendiksby / NTB
I NORGE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hadde et nært og godt forhold til Jonas Gahr Støre. I kveld møter Lavrov Støres utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

De som har møtt ham, beskriver den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov som både elegant og sjarmerende, men Vladimir Putins fremste diplomat og forsvarer er også lunefull.

I februar «ydmyket» Putins betrodde frontfigur EUs toppdiplomat for åpent kamera.

I kveld skal han møte Norges nyslåtte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) for første gang.

KLEINT: Møtet mellom Tysklands Angela Merkel og Russlands president, Vladimir Putin, gikk ikke helt etter planen. Video: AP. Vis mer

Spent situasjon

Lavrov kommer til Norge for å delta i ministermøtet i Barentsrådet, som finner sted i Tromsø tirsdag. Før Huitfeldt og Lavrov deltar i det internasjonale møtet, møtes de til et bilateralt møte mandag kveld.

Det er første gang Lavrov møter en utenriksminister fra et Nato-land siden Russland i forrige uke bestemte seg for å avvikle sin diplomatiske delegasjon ved Natos hovedkvarter.

To uker i forveien utviste Nato åtte russiske diplomater og anklaget dem for spionasje.

Forholdet mellom Nato og Russland er nå på frysepunktet, erkjenner Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, men utenriksminister Huitfeldt ønsker ikke på forhånd å fortelle hva hun kommer til å ta opp med Lavrov.

Det gjør Norges ferske utenriksminister kanskje lurt i, viser dyrekjøpt erfaring fra det europeiske kontinentet.

DØMMES: Aleksej Navalnyj må sone i tre og et halvt år i en såkalt fangekoloni, har Moskva byrett bestemt. Før dommen ble kjent kom han med en hilsen. Foto: AP Vis mer

«Ydmyket» på besøk

Da EUs utenrikssjef Josep Borell reiste til Moskva for å møte utenriksminister Sergej Lavrov i februar i år, endte turen katastrofalt.

På forhånd varslet Borell at han ville «fordømme» russiske myndigheter, ansikt til ansikt, for måten forfulgte - og angivelig forgiftet - aktivisten Aleksej Navalnyj.

Under en felles pressekonferanse langet imidlertid Lavrov ut mot Borell og EU. Lavrov anklaget EU for å lyve om Russlands behandling av Navalnyj, og beskrev EU som en «upålitelig partner».

Borell tok aldri til motmæle og tok passivt imot anklage etter anklage.

Da han vendte tilbake til EUs hovedkvarter i Brussel, ble vondt til verre. Flere enn 70 EU-parlamentarikere gikk offentlig ut og krevde Borells avgang, og beskrev opptrinnet i Moskva som en «ydmykelse» for EU.

ANKLAGER PUTIN: I den nye boka «I´ll take your questions now» anklager Trump-rådgivere Putin for valg av tolk. Video: AP DV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

«Forkastelig»

Russland-kjenner og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI) beskriver Lavrov som en «gammel ringrev». Lavrov har vært Russlands utenriksminister siden 2004, og før det var han FN-diplomat i en årrekke.

Siden da har Lavrov vært med på en «heftig politisk reise», forteller Neumann.

- Det Russland vi så på slutten av 90-tallet og inne på 2000-tallet, er veldig forskjellig fra dagens Russland, som nå står midt i heftige og ytterligere innstramninger i autoritær retning. Lavrov har ingen problemer med det, sier FNI-direktøren.

Det sier sitt om mannen Lavrov, mener Neumann.

- Ut fra mine grunnleggende synspunkter, er mannen forkastelig rent moralsk og politisk. Han kan av og til oppføre seg ufint, men han vet nøyaktig hva han gjør og hvilke signaler han skal sende. Man kan mene hva man vil om hva Russland gjør, og hvordan de gjør det, men Lavrov er proff til fingerspissene, sier Neumann.

LATTERLIG: Onsdag sammenlignet Russlands president Vladimir Putin straffereaksjonene etter stormingen på Capitol Hill med russisk forfølgelse av meningsmotstandere. Det synes USAs president Joe Biden er «latterlig». VIDEO: AP Vis mer

Tror på «hyggelig» møte

Fullt så dramatisk blir det neppe i Tromsø, mener en rekke eksperter og observatører Dagbladet har intervjuet.

- Det er nok av aktive og boblende konflikter, men jeg kan ikke se at noen av partene har noen slags interesse av å spille opp konflikter under dette møtet, sier Neumann.

Han får støtte av Russland-forsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

- Jeg tror det kommer til å bli en hyggelig samtale, som ikke kommer til å føre til noen gjennombrudd, sier Nupi-forskeren.

«Hyggelig» fordi Huitfeldt og den nye regjeringen har varslet en mykere linje overfor Russland. Hvordan dette vil se ut i praksis, er grunnen til at ekspertene følger nøye med, men verken Godzimirski eller Neumann tror på store omveltninger.

- For en liten stat er det avgjørende med kontinuitet, også på tvers av de politiske fløyene og partiene. Her har Norge vært flinke, og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal fortsette med det, sier Neumann.

- Man vet hvor man har hverandre, og ut fra en slik ramme må man satse på å føre en politikk som begrenser mulighetene for en utilsiktet negativ utvikling, sier Godzimirski.

BRUTALT: En menneskerettsgruppe i Russland som heter gulagu.net har delt masse videoer med flere medier som viser hvordan innsatte i russiske fengsler systematisk skal ha blitt torturert av fengselsbetjenter i en årrekke. Dagbladet har kun valgt å publisere sensurerte bilder fra videoen. Vi advarer mot sterke bilder. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen og Magnus Paus Vis mer

Godt forhold

Derfor er ekspertene også spente på hvordan forholdet mellom Huitfeldt og Lavrov kommer til å fortone seg.

- Han er en elegant herremann, med enorm autoritet, og han er ikke uklar, for å si det sånn, sier Rune Rafaelsen, tidligere Ap-ordfører i Sør-Varanger kommune.

Rafaelsen er én av de personene i Norge som har hatt mest kontakt med russiske myndigheter og russisk samfunnsliv, og er spøkefullt blitt kalt «Nord-Norges egne utenriksminister».

Da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var utenriksminister, var Rafaelsen selv vitne til hvordan det gode forholdet mellom Lavrov og Støre resulterte i godt politisk samarbeid.

- Forholdet var nært og godt, og la til rette for ærlige meningsutvekslinger dem imellom, sier Rafaelsen.

Det kan være en fordel for Støres regjering og utenriksminister Huitfeldt, mener FNI-direktør Neumann.

- Det er viktig, rett og slett. Det borger for ytterligere kontinuitet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer